Bal, öksürük ve nezleye antibiyotikten daha iyi gelir mi?

Öne Çıkanlar Sağlık
Bal, öksürük ve nezleye antibiyotikten daha iyi gelir mi?

Bilim insanları balın, öksürük, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısına karşı geleneksel ilaçlardan çok daha etkili bir çözüm olabileceğini öne sürüyor. Kolay ulaşılabilen ve görece ucuz bir madde olan bal, hemen hemen hiçbir yan etki de yaratmıyor.

Oxford Üniversitesi araştırmacıları öksürük ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda, etkili olmamasına karşın hastalara sıklıkla önerilen antibiyotiğin yerine, balın çok daha elverişli bir çözüm olabileceğini belirtiyor.

Üst solunum yolu hastalıkları genelde burun, boğaz, gırtlak ve soluk borusundan akciğerlere uzanan büyük hava kanallarını (bronşlar) etkiliyor.


ABD Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bir tür besin zehirlenmesi olan botulizm tehlikesine karşı bir yaşından küçük çocuklara verilmemesi konusunda uyarıda bulunmakla birlikte, çok eski dönemlerden beri öksürük ve soğuk algınlıklarına karşı etkili bir çözüm olarak çocuklara verilen balın yetişkinler üzerindeki etkileriyle ilgili olarak bugüne dek bilimsel bir kanıt yoktu.

Bu boşluğun giderilmesi amacıyla Oxford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Hibatullah Abuelgasim ile Britanya’daki Nuffield Temel Sağlık Hizmetleri Bilimi Bölümü’nden Charlotte Albury, bal ve başta antihistaminikler, balgam söktürücü ekspektoranlar, öksürük bastırıcılar ve ağrı kesiciler olmak üzere, içeriğinde bal olan çeşitli ilaçlarla ilgili tüm araştırma verilerini gözden geçirdi. Sonuçta, farklı yaşlardan 1761 katılımcıdan oluşan 14 uygun klinik deneye tanık oldular.

Araştırmadan elde edilen veriler incelendiğinde, özellikle de öksürüğün sıklık ve şiddetinin azaltılması gibi belirtilerin giderilmesinde, balın geleneksel ilaçlardan çok daha etkili olduğu görüldü. Araştırmalardan ikisi bal ile sağaltılan hastalarda hastalık belirtilerinin ilaç alanlardan bir iki gün önce yok olduğuna işaret etmekteydi.

Balın karmaşık bir yapısı olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, gözden geçirdikleri çalışmalardan yalnızca ikisinde sahte ilaçtan (plasebo) yararlanıldığının da altını çizerek, bu konuda kesin bir sonuca ulaşılmadan önce başka araştırmaların da yapılması gerektiğine inanıyorlar.

British Medical Journal dergisinde yayımlanan raporda araştırmacılar tıp uzmanlarının çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları durumunda antibiyotik önerdiklerine, ancak bu hastalıkların büyük bir bölümü virüslerden kaynaklandığı için, hastalara antibiyotik verilmesinin hem uygunsuz hem de etkisiz bir çözüm olduğuna parmak basıyorlar.

Durum öyle olunca, üst solunum yolları rahatsızlıklarında çok daha güvenli bir çözüm olarak balı öneren araştırmacılar, “Hastaların da çok iyi bildiği ve sıklıkla uyguladığı bir çözüm olan bal, aynı zamanda ilaçlardan çok daha ucuz, çok daha kolay ulaşılabilir ve olası yan etkileri son derece kısıtlı bir madde. Bu yüzden hekimlere, hastalarına antibiyotik yerine bal önermelerinin çok daha etkili ve yerinde bir davranış olacağını düşünüyoruz” diyor.

Kaynak: https://www.theguardian.com/science/2020/aug/19/honey-better-treatment-for-coughs-and-colds-than-antibiotics-study-clams