Bir C vitamini deposu: Ananas

Öne Çıkanlar Sağlık
Bir C vitamini deposu: Ananas

Ananas, içerisinde bol miktarda vitamin, enzim ve antioksidan bulunan tropik bir meyve. Yalnızca ananasta bulunan bromelain isimli enzim enflamasyon gidericidir. Lif içeriği sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca tadı şekerli olmasına karşın kalorisi oldukça düşüktür. Ananasın C vitamini içeriği portakaldan daha fazladır.

Ilık ve nemli iklimleri seven ananas dünyada en çok Brezilya, Filipinler, Kosta Rika ve Hawaii’de üretilir. Ülkemizde ise Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi ananas üretimi için elverişlidir.

Beslenme uzmanları ananasın içerisinde yüksek miktarda C vitamini ve manganez bulunduğunu da belirtiyor. Meyvenin en önemli özelliği içerdiği bromelain isimli enzim. Bir tek ananas meyvesinde ve kökünde bulunan bu enzim enflamasyonu giderir, sindirimi kolaylaştırır, eklem ve kas ağrılarını hafifletir.


Çok güçlü bir antioksidan olan manganezin yanı sıra ananasta, enerji üretiminde önemli rol oynayan bir B vitamini olan tiyaminden de yüksek oranda bulunuyor. Düşük kalorili, içerisinde yağ ve kolesterol bulunmayan ananastaki sodyum oranı ise oldukça düşük.

Faydaları

Bağışıklık sistemine destek: FDA’nın verilerine göre ananas, vücudumuzun günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Oregon Devlet Üniversitesi’ndeki Linus Pauling Enstitüsü’ne göre C vitamini, hücre hasarına karşı savaşan, öncelikli olarak suda çözülebilen bir antioksidandır. Bu da C vitamininin kalp hastalıkları ve eklem ağrısı gibi durumlara karşı oldukça faydalı olmasını sağlar.

Kemikleri güçlendirir: Ananas, sağlam ve güçlü durmanıza yardımcı olur. Ananasta, günlük önerilen mineral manganez oranının yaklaşık %75’i bulunur. Manganez, kemiklerin kütle kaybına engel olur ve dokuların birleşiminde önemli rol oynar. 1994 tarihli bir araştırmada manganezin diğer iz mineraller ile bir araya gelerek menopoz sonrası kadınlarda osteoporozun önlenmesine yardımcı olduğu iddia edilmişti.

Göz sağlığı: Ananas, içerdiği yüksek oranda C vitamini ve antioksidan sayesinde maküler dejenerasyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Maküler dejenerasyon, insanlar yaşlandıkça ortaya çıkan ve gözleri etkileyen bir hastalıktır.

Sindirime yardımcı olur: Diğer birçok meyve ve sebze gibi ananasta da düzenli olarak tuvalete çıkmanızı ve bağırsaklarınızın sağlıklı kalmasını sağlayan lif bulunmaktadır. Fakat çoğu meyve ve sebzenin aksine ananasta önemli miktarda bromelain de bulunur. Bu enzim, proteini parçalayarak sindirime yardımcı olan bir enzimdir.

İltihap karşıtı etkileri vardır: Çekirdeğinde bulunan, bromelain olarak da bilinen kompleks bir bileşen karışımı sayesinde ananas ağır iltihapları hafifletebilir ve tümör gelişimini yavaşlatabilir. Yapılan çeşitli araştırmalar bromelainin osteoartriti tedavi etmede de faydalı olabileceğini gösteriyor. Ancak bu konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Nezle ve sinüs iltihabına karşı etkilidir: Bol miktarda C vitamini içermesinin yanı sıra ananasta bulunan bromeleain, boğaz ve burunda bulunan mukusun azaltılasını sağlıyor. Yani nezle sizi sürekli öksürtüyorsa ananas kabuğu tüketmeyi deneyebilirsiniz. Alerjisi olan kişiler de beslenme düzenlerine ananas katarak sinüs mukusunu azaltabilirler

Zararları

Ananas, çok fazla tükedildiğinde dudak ve yanaklar da dahil olmak üzere ağızda hassaslaşmaya sebep olabilir. Ancak bu etkisi birkaç saat içinde geçer. Eğer geçmezse ve bunun yanı sıra kızarıklık ya da kabartı oluşur ve nefes alma sorunları yaşarsanız mutlaka tıbbi destek almanız gerekir. Bu belirtiler, ananasa alerjiniz olabileceğini gösterir.

Ananasın bir başka olumsuz etkisi ise içerisinde bulunan yüksek C vitamini oranından kaynaklanabilir. Ananasta bulunan yüksek C vitamini ishal, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı veya mide yanması gibi sorunlara yol açabilir.

Bunun dışında yüksek oranda bromelain de deride kızarıklığa, kusmaya, ishale ya da aşırı adet kanamasına sebep olabiliyor. Bromelain aynı zamanda bazı ilaçlarla da etkileşime girdiğinde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle antibiyotik, pıhtı önleyici, kan sulandırıcı, antikonvülsan, uyku hapı, benzodiazepin, insomnia ilacı ve trisiklik antidepresan kullanan kişilerin çok fazla ananas tüketmemeleri gerekiyor.

Purdue Üniversitesi’ndeki bahçe tarımı bölümüne göre olgunlaşmamış ananas yemek ve olgunlaşmamış ananas suyu içmek de oldukça tehlikeli. Bu evredeki ananas insanlar için zehirleyici oluyor ve ağır ishal ve kusmaya sebep olabiliyor. Çok fazla ananas yemek aynı zamanda sindirim yollarında da lif topçuklarının oluşmasına sebep olabilir.

Konserve ananasın besin değerleri ise çiğ ananasın besin değerlerinden farklı. Amerikan Tarım Bakanlığı’na göre şerbet içerisinde bekletilen konserve ananasın bir kâsesi 131 kalori ve içerisinde 31,88 gram şeker bulunuyor. Aynı zamanda vitamin ve mineral oranı da çiğ ananasa göre daha düşük. Eğer yalnızca konserve ananas alabiliyorsanız şekersiz ya da şerbet yerine meyve suyunda bekletilen korserve ananaslardan almaya özen gösterin.

Sevda Deniz Karali

Kaynak 1 - 2