‘Daha iyi beslenme’ için 5 altın öğüt

Öne Çıkanlar Sağlık
‘Daha iyi beslenme’ için 5 altın öğüt

Birçok kişi için “daha iyi beslenme” genelde ürkütücü ve soyut bir kavramdır. Hangi besinler sağlıklıdır? Kalorileri saymak gerekli midir? Tüm abur cubur yiyecekler uzak durulması gereken, yasaklı yiyecekler midir?

Beslenme konusundaki bu kafa karışıklığı hemen hemen herkesin yaşadığı bir durum. Ancak daha iyi beslenmek her zaman beslenme düzeninin tümden elden geçirilip onarılması anlamına gelmiyor. Gerçekte, ufacık değişiklikler kimi zaman çok büyük bir farklılıklar yaratabiliyor. Beslenme uzmanları daha sağlıklı beslenmenin yolunu açabilecek beş hızlı ve kolay çözüm önerisinde bulunuyor:

• Yağlarla barışık olun


Beslenme uzmanı Stephanie Perruzza, “İnsanların büyük bir çoğunluğu tüm yağların sağlığı olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyor. Oysa gerçekte-tekli ve çoklu doymamış yağları içeren-söz gelimi, omega 3 yağlı asitleri gibi doymamış yağlar yangıları azaltıcı ve kalp sağlığını koruyucu etkileri olan ‘iyi yağlar’ olarak biliniyorlar. Yemeklerinize ve atıştırmalıklarınıza ekleyerek olumlu etkilerinden yararlanabileceğiniz bu tür yağları bol miktarda içeren seçenekler arasında fındık fıstık gibi sert kabuklu yemişler, tohumlar, avokado, somon v.b balıklar ve zeytinyağı ile kanola yağı gibi bitkisel yağlar yer alıyor” diyor.

• Bitkisel ürünlere ağırlık verin

Los Angeles’li beslenme uzmanı Masha Davis, “Lifli besinlere ulaşmanın en iyi yolu sebzeler, meyveler ve öğütülmemiş tam tahıllardan geçiyor. Sonuçta, insanlar günde 7-10 porsiyon sebze ve meyve yemeyi hedeflemeli. Bu miktar ilk bakışta insana çok fazlaymış gibi görünebilir, ama her yemeğe sebze ve meyveleri ekleyerek bunun gerçekte uygulanabileceğini göreceksiniz” diyor.

• Karbonhidratları azaltmayın

Boston’lu beslenme uzmanı Matt Priven, “Sağlıklı-bir başka deyişle, lif içeren-karbonhidratları her yemekte tüketin. Karbonhidratları yaşamlarından çıkartıp, öğle yemeklerini karbonhidratsız yeşil salata ve tavukla geçiştiren insanlarla görüştüğümde, bu kişilerin çok halsiz düşüp dikkatlerinin dağıldığından yakındıklarına ve yemeğin hemen ardından canlarının bir kurabiye çektiğine tanık oldum. Bedenin işlevini görebilmesi için gereksindiği besinleri aldığından emin olmak için, yemeklerde en azından bir miktar tatlı patates, kinoa, esmer pirinç v.b besinleri de tüketmeye özen gösterin” diyor.

• Yemeğinizi oturarak yiyin

Chicago’lu beslenme uzmanı Dawn Jackson Blatner, “Tüm yemeklerinizi ve atıştırmalıklarınızı tabağa koyup, masaya oturarak tüketin. Oturarak yemek, doğal olarak, insanların daha az yemelerine ve yediklerinin tadına daha çok varmalarına olanak tanır.

• Bedeninizin sesine kulak verin

New York’lu beslenme uzmanı Keri Glassman da, “Herkesin yapmasını canı gönülden isteyeceğim bir şey, yemek yerken Açlık Oranı adını verdiğim (açlığın 1 ile 10 arasındaki puanlarla değerlendirildiği ve dört ile altı arasında kalmanın hedeflendiği) bir ölçekten yararlanarak bedenlerinin sesine kulak vermeleridir.

Rita Urgan

Kaynak