Fazla kilolar demans riskini yükseltiyor

Öne Çıkanlar Sağlık
Fazla kilolar demans riskini yükseltiyor

Sadece Avrupa’da 10 milyon insan demans hastası var ve artmaya devam ediyor. Fakat Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklara tam olarak neyin sebep olduğu hala kesin olarak bilinemiyor. Çeşitli gen varyantları dışında özellikle mantar veya uçuk virüsüne bağlı enfeksiyonlar kadar, belli başlı ilaçlar ve yüksek tansiyon da olası nedenler listesinde.

Aşırı kilo ve şişmanlık  aslında uzun bir süredir risk faktörü olarak tartışılıyordu. Çünkü yağ dokusu iltihabı tetikleyen maddeleri serbest bırakıyor ve bu şekilde her şeyden önce damar hastalıkları ve dolaşım bozuklukları ortaya çıkıyor. Ayrıca çok fazla yağ dokusunun metabolizma yollarını da etkileyerek, beyindeki amyloyid proteinlerinin oluşumunu kolaylaştırdığı da bilinmekte. Bu konuya daha fazla açıklık getirmek isteyen Yuxian Ma ve ekibi (University College London), uzun vadeli bir İngiliz araştırmasının verilerini inceledi. 6.582 katılımcılının tümü araştırmanın başlangıcında 50 ve üstü yaşlarda idi. Sağlık durumları 15  yıl boyunca takip edilmişti. Hedef aşırı kilo ve daha sonra ortaya çıkabilecek demans arasında bir bağlantının bulunup bulunmadığını görmekti. Sonuçlara göre araştırma sürecinde 453 kişide demans gelişmiş.

Araştırmanın başlarında elli yaşındı olan ve beden kitle endeksi 30 ve üzeri olan kişiler arasında demans hastası olanların sayısı daha yüksek. Bu grupta demans riski normal kilolulara kıyasla yüzde 31 daha fazla. Ancak cinsiyetler arasında dikkat çekici farklılıklar söz konusu. Erkeklerde şişmanlık rol oynuyor ama karın bölgesindeki şişmanlık değil. Oysa kadınların karın bölgesindeki yağlar demans riskini yüzde 39 oranında artırıyor. Gerçi bazı araştırmalar yüksek kan basıncı, kalp-dolaşım hastalıkları veya diyabet gibi hastalıkların da etkili olduğunu ortaya koydu  ama son araştırmada bunları doğrulayacak kanıtları bulamadıklarını  söylüyor  araştırmacılar. Ma ve ekibi aşırı kiloların demans için bir risk faktörü olduğunu ve bu nörodejeneratif hastalığın yaygınlaşmasından da kısmen sorumlu olabileceğini belirtiyor.


Kaynak