Fazla kilolarla birlikte bağırsak kanseri riski de artıyor

Öne Çıkanlar Sağlık
Fazla kilolarla birlikte bağırsak kanseri riski de artıyor

Uzun bir süredir çok sayıda kanser türünün, normal kilolulardan çok fazla kilolularda görüldüğü biliniyordu. Bunların arasında meme kanseri, rahim kanseri, böbrek ve yemek borusu kanseri yer alıyor. Bağırsak kanseri riskinin de fazla kilolara bağlı olarak arttığı bilinenler arasındaydı. Ancak araştırmaların birçoğunda katılımcıların beden ağırlıkları sadece bir kez ölçüldüğü için, ne zamandan beri fazla kiloya sahip oldukları belirlenmemişti.

Heidelberg Üniversitesi’nden Xiangwei Li ve ekibi bu yüzden uzun vadede kalıcı olan fazla kiloya odaklandı. Araştırmacıların düşüncesine göre uzun süre fazla kilolu olmak da bağırsak kanseri riski üzerinde etkili olabilirdi. Bu tahmini kontrol etmek isteyen araştırmacılar, bağırsak kanseri hastalarının beden ağırlıklarının yirminci yaştan itibaren kaydedildiği DACHS araştırmasının verileri değerlendirildi. Bu verilerden yararlanılarak, 2003 ila 2017 yılları arasında araştırmaya dahil edilen 5.635 hasta ve kontrol grubunda bulunan 4.515 kişinin hangi yaşlarda fazla kilolu oldukları belirlenmiş. Yetişkinlerde beden kitle endeksi 25’i aştığı zaman kişiler fazla kilolu, beden kitle endeksi 30’u aştığında ise şişman sayılıyorlar. Araştırmacılar fazla kiloları belirlerken beden kitle endeksini de dikkate almışlar.

Sonuç uzun süre devam eden şişmanlığın bir risk faktörü olduğunu gösteriyor: Devamlı normal kiloda kalan kişilerle karşılaştırıldığında, aşırı kilolu insanlarda kolon kanseri riski daha yüksek. Ve bu risk, fazla kilolu yılların sayısı ve fazla kilonun derecesine bağlı olarak daha da artıyor. Uzun süre şişman kalanların kolon kanserine yakalanma riskleri iki kat fazla.


Bu riskin açıklaması ise şöyle: Uzun süreli şişmanlık, yağ tabakasının, büyüme faktörlerini, hormonları veya iltihabı tetikleyen maddeleri açığa çıkardığı için kolon kanseri riski artıyor. Bu yüzden bedenin bu zararlı etkiye kısa bir süre mi yoksa uzun bir süre mi maruz kaldığı fark yaratıyor. Özellikle de ergenlikten itibaren başlayan şişmanlığın, kolon kanseri gelişimini tetiklediği düşünülüyor.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak