Kanser tedavisi için yerli ilaç geliştiriliyor

Öne Çıkanlar Sağlık

İLKO İlaç ve Sabancı Üniversitesi’nden bilim insanları, kanser tedavisinde kullanılmak üzere yerli ilaç molekülü geliştirmek için birlikte hazırladıkları proje ile TÜBİTAK’tan destek aldı.

(soldan) Yrd. Doç. Dr. Tolga Sütlü, İLKO İlaç Genel Müdürü Hatice Öncel, Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ayşe Kadıoğlu, İLKO Argem Biyoteknoloji Ar-Ge Laboratuvar Yöneticisi Dr. Duygu Dağlıkoca

Yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanan proje sonunda kanser ilaçları konusunda Türkiye’nin yurtdışına bağımlılığının azalması ve ilacın ülke ekonomisine de büyük katkı sağlaması hedefleniyor. Biyoteknik yöntemlerle üretime hazırlanacak olan ürün, Türkiye’de oldukça sık görülen kolon, akciğer, yumurtalık, rahim ağzı ve böbrek kanserlerinde etkin tedavi sağlayacak.

Yerli üretimin gelişmesi ilaç piyasasındaki iş olanaklarını artıracak


Sabancı Üniversitesi ile Türkiye’nin geleceği için iş birliği yaptıklarını belirten İLKO İlaç Genel Müdürü Hatice Öncel ‘Türkiye ilaç endüstrisi, uluslararası ilaç pazarında rekabet edebilmek için biyoteknolojik ilaç alanındaki teknolojilere uyum sağlamalı’ dedi ve ekledi:

"Yeni nesil biyoteknolojik ilaçlar, küresel ilaç endüstrisinin geleceği. Biyoteknolojik ilaçların dünyadaki pazar payı 232,5 milyar dolar ve önümüzde 30 yıl boyunca pazarın her yıl yüzde 10'dan fazla bir oranda büyümesi bekleniyor. Ülkemizde yaklaşık 60 adet biyofarmasötik ilaç bulunuyor ve tümü ithal. Biyoteknolojik ilaçların reçeteli ilaçlar içerisindeki payı 2016’da tutar olarak %17 seviyesinde.
Yerli üretimin bu yönde geliştirilmesi hem ithalatı azaltacak hem de ilaç piyasasındaki iş olanaklarını artıracak. Sabancı Üniversitesi ile birlikte geliştireceğimiz ilacın kamuya maliyeti 162 milyon TL."

Kanserleri tedavisindeki etkinliği kanıtlandı

Projenin kamu ayağındaki yürütücüsü Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi araştırmacılarından Yrd. Doç. Dr. Tolga Sütlü ise şunları söyledi:

"Biyoteknolojik ilaçlar moleküler biyoloji biliminin gelişmesiyle, üretilmesi mümkün hale gelmiş bir ilaç grubu. Bu ilaçlar, kanserin tedavisinde sadece tümör hücrelerinin hedeflenebilmesi amacıyla genetik mühendisliği teknikleriyle tasarlanıyor. Proje kapsamında üreteceğimiz ilaç, kolon, akciğer, yumurtalık, rahim ağzı ve böbrek kanserleri tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir molekül.

Bu projede, üretimde mikroorganizmalar yerine memeli hücrelerinin kullanımı ile protein moleküllerinin insana uyumlu ve güvenli olması sağlanacak. Ülkemizde henüz bu tip bir teknolojiyle ilaç üretimi yapılamıyor. Dünyada ise bunu yapabilen ülkeler, gelişmiş ülkelerle sınırlı. Başladığımız bu proje ile kurulacak olan Ar-Ge altyapısı ve edinilecek olan bilgi birikimi, artık bu tip ilaçları üretmek konusunda yetkin bir hale gelmemizde önemli rol oynayacak."