Katarakta karşı C vitamini

Öne Çıkanlar Sağlık
Katarakta karşı C vitamini

Katarakt göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması sonucunda ortaya çıkar. Hastalar dünyayı buğulanmış bir camın arkasından bakar gibi görür. Katarakt genelde orta yaş üstü ve yaşlı insanlarda görülen bir göz hastalığı olsa da yenidoğanlarda, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da görülebilir. Kataraktın 60 yaş ve üzerinde görülme oranı aşağı yukarı %20 ila 30'dur. Hastalığın tedavisi için saydamlaşan göz merceği ameliyatla yapay bir mercekle değiştirilir.

Kısa bir süre önce çocuklarda kök hücre terapisinin de etkili olduğu anlaşılmıştı. Fakat en iyisi tabii ki kataraktın hiç ortaya çıkmaması ve bu konuda da doğru beslenmenin sanılandan daha önemli bir rol oynadığı keşfedildi. Bununla ilgili kanıtları şimdi King’s College London’dan Kate Yonova-Doing ve ekibi ortaya çıkardı. Araştırmacılar 364 ikiz kadın çiftinin beslenme alışkanlığını ve mercek sağlığını altmış yaşından itibaren on yıl boyu takip etmiş. Elde edilen sonuçlara göre düzenli olarak bol miktarda C vitamini içeren meyve ve sebze yiyen kadınlarda katarakt riski %33 daha az görülüyor. Ayrıca katarakt olan hastaların merceklerindeki matlaşma daha az belirgin olduğu gibi matlaşma daha yavaş ilerliyor.

Araştırmayı kaleme alan Christopher Hammond, anlaşıldığı üzere yiyeceklerle alınan C vitamininin kataraktı önleyici etkisi var diyor. Tek yumurta ikizlerinin karşılaştırılmasına dayanan araştırma, beslenmenin dolayısıyla da çevre etkisinin %65’lik bir oranla genlerden daha etkili olduğunu göstermiş ki bu hiç beklenmeyen bir sonuçtu. Araştırma katarakt hastalığında kalıtsal donanımın sanılandan daha önemsiz bir rol oynadığını göstermesi açısında önem taşımakta.


Bununla birlikte C vitamininin koruyucu etkisi sadece besinlere alındığında ortaya çıkıyor, C vitamini hapları ve benzer takviyeler aynı etkiyi göstermiyor. Bilim insanları C vitamininin koruyucu etkisinin antioksidan etkisine dayandığını düşünüyorlar. Çünkü katarak, normalde mercekteki sıvı ve saydam proteinlerin oksidasyon nedeniyle kristalleşerek, matlaşması sonucunda gelişmektedir.

Kaynak: www.aaojournal.org/article/S0161-6420(16)00114-7/abstract