Kilo vermede yeni yöntem: Açlık hissini ileten siniri dondurmak

Öne Çıkanlar Sağlık
Kilo vermede yeni yöntem: Açlık hissini ileten siniri dondurmak

Bağırsaklarınızdan beyninize açlık sinyallerini gönderen sinirleri dondurarak, vücudunuzu kandırabilir, açlık hissinizi durdurabilirsiniz.

Atlanta’daki Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden radyolog Dr. David Prologo’nun yürüttüğü dar kapsamlı pilot çalışmada 10 katılımcının iştahının kesildiği ve belirgin ölçüde kilo verdiği tespit edildi.

Bu işlem şöyle uygulanır: Vagus sinirinin arka vagal trunk denilen bölümünü, yani yemek borusunun sonunda bulunan ve midenin boş olduğu sinyalini beyne gönderen bölüm hedef alınır. Bu siniri dondurmak için doktorlar hastanın sırtına iğne benzeri bir sondayla girerek, bilgisayarlı tomografi yardımıyla iğnenin dondurulması istenilen noktaya ulaştığından emin olur. Daha sonra cerrahlar iğnedeki argon gazını verir. Gaz bu siniri dondurur, felç eder ve böylece beyne sinyal göndermesini önler.Araştırmaya katılan 10 katılımcı, 27 ila 60 yaş arası, vücut kitle indeksi 30 ila 37 yani düşük ve ortalama obezite arasındaydı. Prologo katılımcıların 90 günlük süreç içerisinde fazla kilolarının %14’ünü, yani toplam kilolarının %3,6’sını verdiklerini belirtiyor. Bunun 90 gün için oldukça sağlıklı bir kilo verme hızı olduğunu belirten Prologo, çok hızlı bir şekilde kilo verenlerin, aynı hızla geri alacağına dikkat çekiyor.


Yan etkileri

Vagus sinirinin bu bölgesinin tek işlevi açlık hissini beyne iletmek değil; bu bölge aynı zamanda besinlerin midedeki hareketine de yardımcı oluyor. Sinir dondurulduğu zaman ise yiyeceklerin aktarımı yavaşladığından kişi daha uzun süre tok hissediyor, böylece daha az sıklıkla yemek yeme ihtiyacı hissediyor.

Vagus sinirinin bağırsakların sinir sistemini kontrol etmek gibi başka işlevleri de olduğunu belirten Prolongo, bu sinirin dondurulmasının mide bulantısı ve kusma da dahil bazı yan etkileri olabileceğini söylüyor. Ancak araştırmada bu gibi yan etkilerin görüldüğü rapor edilmedi. Sinirin dondurulması etkisinin de sekiz ay ile bir yıl arasında bir sürede geçeceğini belirten Prolongo, uyguladıkları işlemin yemek yeme ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmadığını, asıl amaçlarının açlık hissini yok etmek değil azaltmak olduğunu söylüyor.

Prologo’ya göre etkisi sekiz ila on iki ay süren bu işlem kişinin kilo vermesi için olduğu kadar kişinin vücudunun düşük bir kiloya alışması için de uygun olduğunu vurguluyor. Araştırma sonuçları henüz hakemli bir dergide yayımlanmış değil.

Araştırma yazarları da diğer uzmanlar da bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğinde hemfikir.

Sevda Deniz Karali

Kaynak

Bu yazı HBT'nin 111. sayısında yayınlanmıştır.