Virüslere karşı yeni filtre

Sağlık Son Dakika Bilim
Virüslere karşı yeni filtre

Koronavirüs SARS-CoV-2, influenza veya enterovirüsler ve rotavirüs gibi hasta edici virüsler genelde sıvı damlacıkları veyahut da doğrudan temasla bulaşmaktadır. Fakat bunun dışında atık sularda ve kirlenmiş sularda da uzun vadeli olarak canlı kalabiliyorlar. Bu tür virüsler şimdiye dek sudan ancak ters ozmos veya nanogümüş içeren zahmetli tekniklerle uzaklaştırılabiliyordu.

Zürich Federal Teknik Yüksekokulu’nda Archana Palika ve ekibi ise  farklı bir yöntem keşfetti. Araştırmacıların geliştirdikleri virüs filtresi, kılıflı ve kılıflı olamayan virüsleri sudan veya havadan etkili bir şekilde temizliyor. Filtre membranının temeli, asidin etkisi altında yaklaşık olarak 90 dereceye kadar ısıtıldığında, ince amiloid fibrilleri oluşturmak üzere bir araya gelen denatüre peynir altı suyu proteinlerinden oluşur. Bir sonraki adımda hidratlı demir klorür (FeC13) formunda demir tuzu eklenir ve sodyum hidroksit çözeltisi ilave edilerek pH değeri tekrar yükseltilir. Bu, demir klorürü amiloid liflerine bağlanan demir hidroksit nano parçacıklarına dönüştürür. Metal nano parçacıklar pozitif yüklü oldukları için filtreye, negatif yüklü virüsleri kendine çekme yetisi veriyor.

Araştırmacılar virüs filtresini aralarında Covid-19 koronavirüsü ve H1N1 influenza virüsünün de yer aldığı kılıflı ve kılıfsız virüslerde test ettiler. Her testte kullanılan suyun kirliliği mililitre başına bir milyon bulaşıcı birim içeriyordu. Filtre membranından geçen suyun virüs yoğunluğu tüm örneklerde ölçülebilir derecede düştü. Virüsler sadece membranın pasif filtre etkisiyle değil demir nano parçacıklarla etkisiz hale getirildikleri için yok oldu. Yeni membran ilk önce arıtma tesisleri veya içme suyunun hazırlanması için düşünülmüşse de, hava filtresi olarak hatta maskelerde bile kullanılabilir.


Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak