Akıllı kalp pili: İhtiyaç kalmayınca, kendi kendine çözünüyor

Son Dakika Bilim
Akıllı kalp pili: İhtiyaç kalmayınca, kendi kendine çözünüyor

Northwestern Üniversitesi bilim insanları geçen yıl, ihtiyaç kalmadığında bedende kendi kendine çözünen ilk kablosuz kalp pilini tanıtmışlardı. Şimdi ise üst gövdenin etrafına yerleştirilmiş kablosuz, yumuşak, esnek ve giyilebilir sensorlar ve kontrol ünitelerinden oluşan eşgüdümlü bir ağa entegre edilmiş yeni bir versiyonunu duyurdular. Bu cihazın gelecekte geçici bir süre için kalp piline ihtiyaç duyan hastaları takılabilmesi bekleniyor.

İnce esnek cihaz, bedende toksik veya immünolojik reaksiyona neden olmayacak şekilde tasarlandı. Ayrıca ne pil ne de kalple bağlantılı kablolar gerektiriyor. Akıllı kalp pili birkaç hafta içinde bedendeki sıvılarla çözünebilen, suda çözünebilir metaller ve diğer bileşenlerle üretildi. Normalde bir kalp pili çıkarılması veya takılması gerektiğinde doktorlar bunu cerrahi bir işlemle gerçekleştiriyorlar. Her ne kadar bu yöntem normalde zararsız olsa da enfeksiyon riski veya diğer komplikasyon riskini yükseltebiliyor. Yeni kalp piliyle bu riskler tamamen ortadan kalkabilir.

Araştırmacılar yeni kalp piline yeni fonksiyonlar eklediler. Northwestern Üniversitesi biyotıp tekniği profesörü Igor Efimov, yeni kalp pilinin taşınabilir dört cihazdan oluşan entegre bir ağa sahip olduğunu söylüyor. Bu cihazlar kişinin kalp atışını ve diğer sağlık parametrelerini kontrol etmekle kalmayıp, kalp pilinin enerji ihtiyacını da kablosuz olarak karşılıyor ve gerektiğinde uyarımını otomatik olarak kontrol ediyor. Doktorlar cihaz tarafından toplanan verileri, bir bilgisayar ağı üzerinden uzaktan takip edebiliyorlar. Kemirgenler, köpekler ve laboratuvarda insan kalbiyle gerçekleştirilen deneyler başarıyla sonuçlandı. Efimov’un tahminlerine göre bu teknolojiden on binlerce hasta yararlanabilecek. Bu hastalara kalp bozukluğuyla doğan bebekler, kalp kapakçığı ameliyatı geçiren yetişkinler, anjiyo geçirenler ve diğer hastalar dahil. Yeni kalp pili şimdilik kalbin dışına implante edilmek üzere tasarlandı. Kalp içinde güvenli bir şekilde çözünebilen bir kalp pili tasarlamak daha zor. Fakat Efimov, bu engeli aşmaları halinde teknolojinin daha yaygın olarak kullanılabilir hale geleceğinden umutlu.


Kaynak