Çin'in doğusundaki bir mağarada keşfedilen 300.000 yıllık bir çene kemiği, insan soy ağacının yeni bir dalını temsil edebilir.
Kemik, modern ve arkaik özelliklerin ilginç bir karışımını taşıyor. Yani, çene çizgisi boyunca kalın, bu da erken insan türleriyle paylaşılan bir özellik, ve bir yandan Homo sapiens'in gerçek çenesinden yoksun. Ancak alt çenenin kenarı, modern insanınkini daha çok andırıyor. Bulgu, 12.000 yıl önce, son Buzul Çağı'nın sona ermesinden önce yaklaşık 800.000 yıl süren Orta ve Geç Pleistosen döneminde bölgede hangi eski insan türlerinin yaşadığı konusunun gizemini derinleştiriyor.
Bilinmeyen bir insan türü keşfedilmiş olabilir. Analiz, yeni ortaya çıkarılan alt çenenin diğer 83 çene kemiğiyle dijital olarak karşılaştırılması, eski ve modern anatomik özelliklerin tuhaf bir karışımını doğruladı. Wu ve meslektaşları, 40.000 yıl öncesine kadar Avrasya'da yaşayan Neandertallerin (Homo neanderthalensis), dünyanın dört bir yanından H. sapiens'in ve yayılış alanı Doğu Afrika'dan Güneydoğu Asya'ya kadar uzanan bir tür olan 1,9 milyon ila 250.000 yıl önce Endonezya adalarında yaşayan H. erectus'un genç ve yetişkin kemiklerini karşılaştırmak için kullandılar.
Kaynak: Journal of Human Evolution makalesi