Mağara toprağından DNA elde edildi

Son Dakika Bilim
Mağara toprağından DNA elde edildi

DNA sadece kemiklerde değil tortullarda da bulunuyor. Bilim insanları kısa bir süre önce Kafkasya’daki Satsurblia mağarasının toprağından ayrıştırdıkları kalıtım örneğini analiz ettiler. Sekanslar, avcı ve toplayıcı grubu kalıtımını günümüzdeki Avrupalılara miras bırakan bir kadına ait.

Viyana Üniversitesi’nden Pere Gelabert ve Ron Pinhasi 25.000 yıllık toprakta, kemiklerde bulunan miktarda insan ve diğer memelilere ait kalıtım edindiler. Bu örnekle nüfus geçmişini yeniden oluşturabiliriz diyor araştırmacılar. Söz konusu kadın daha önce tanımlanmayan bir Homo sapiens grubuna dahil. Yakınlarda yer alan  “Dzudzuana mağarasındaki” kemiklerde de benzer sekanslar bulundu. Bu insanlar avcı ve toplayıcıydı ve anlaşıldığı üzere son Buz devrinde Kafkaslarda yaşıyorlardı.

Çok ilkel olmalarına rağmen soyları tamamen tükenmiş sayılmaz, kalıtımları kısmen de olsa günümüz Avrupalılarda yaşamaya devam ediyor. “Çevre genomu SAT29” aynı zamanda bir kurdun ve bir de bizonun kalıtımını da içeriyordu. Kurt, günümüzde artık bulunmayan eski bir Kafkas kurdu soyuna ait. Ardıllarının soyu tükendiği için genleri günümüz kurtlara veya köpeklere kadar ulaşmadı. Bizonda da benzer bir durum söz konusu. Günümüzdeki Avrupa bizonlarının türemiş olduğu ilkel bir bizon popülasyonuna ait. Fakat kendi grubunun soyu tükendiği için günümüzdeki Avrupa bizonlarının doğrudan atası sayılmıyor.


Kaynak