Omuz ağrısı için yeni bir tedavi yolu

Son Dakika Bilim
Omuz ağrısı için yeni bir tedavi yolu

Özellikle masa başında çok fazla hareket etmeden çalışanlarda bedenin birçok yerinde ağrılar gelişir. Bu yüzden omuz ağrısı giderek gençler için büyük sorun haline geliyor. Şiddetli omuz ağrısı özgürce hareket etmeyi, hatta giyinmeyi bile eziyet haline getirebiliyor.

Bu soruna çözüm bulmak isteyen Harvard Üniversitesi’nden Dong-Woo Cho, Suhun Chae ve Jinah Jang, rotator manşet yırtığını (omuz kası yırtığı) onarabilen karmaşık bir doku platformu geliştirdiler. Rotator manşetin karmaşık yapısını kopyalayabilen bu platform, biyolojik mürekkep kullanılarak 3D olarak basılan, dokuya özgü hücre dışı bir matris. Ekip bu platformu omuz yırtığı olan sıçanlara aktardıktan sonra, omuz fonksiyonunda doku yenilenmesi ve iyileşme gözlemlediler. Sonuçlar, kök hücreleri içeren platformun, rotator omuz manşetlerini gerçekten yenileyebileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar bu süreci görselleştirebilmek için, dokuya özgü biyolojik görüntüleme faktörlerini, yakın kızılötesi floresan görüntülemeyle birleştirdiler. Ve bu şekilde hayvan modelindeki anatomik değişim ve jenerasyon süreçlerini gerçek zamanlı ve invazif olmayacak şekilde izlemek için bu tekniği kullanabildiler. Gerçek dokuya benzer bir mikro ortam ve bileşenler sunan bu platform, hastalara bir kez uygulandığında, tedavinin çok etkili olması ve sonunda omuz fonksiyonunun iyileşmesi bekleniyor. Yeni tedavi yönteminin özellikle de otolog dokuları kullanamayan hastalar için yararlı olduğu söyleniyor.


Kaynak