On yıl içinde 70.000 hayvan kalıtımı çözülecek

Son Dakika Bilim Yaşam Bilimleri
On yıl içinde 70.000 hayvan kalıtımı çözülecek

Kalıtımın deşifre edilmesini sağlayan yöntemler git gide daha iyi ve daha hızlı hale geliyor. Konstanz Üniversitesi’nde Axel Meyer tarafından geliştirilen yeni bir yöntem de genetikte yeni kapılar açtı. Bu yöntemle “Omurgalı Genom Projesi” (“Vertebrate Genomes Project”) genom dizilimi için bir standart oluşturulacağı gibi diğer araştırmacıların da projeye katılımının kolaylaştırılması hedefleniyor. Bu yöntemle şimdiye kadar aralarında çiklit balığı ve gagalı memelinin de yer aldığı 16 hayvan türünün kalıtımı çözüldü.

Nature dergisinde yayımlanan yöntemin geliştirilmesi, evrim biyoloğu Axel Meyer’ın açıklamasına göre 5 yıl sürdü. Yöntemin dünya genelinde erişilebilir hale getirilmesi bekleniyor. Meyer ‘Bizim için önemKali olan en iyi teknolojiyi bulmak değil, dizilim için en iyi teknolojiyi bulmaktı’ diyor.

Yöntemde üç işlem bir araya getirildi: kısa kalıtım parçalarının kesin bir şekilde dizilimi, uzun kalıtım parçalarının biraz daha az güvenilir olanı ve aynı kromozomdaki farklı parçaların dizilimi. Araştırmacılar uzun kalıtım parçalarıyla dürbünden bakar gibi yaparak, genetik ortama bakıyor ve gen bölümlerini sınıflandırıyorlar. Bundan sonra ise iki diğer tekniğin yardımıyla tüm gen sekansı ortaya çıkıyor.


Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak