İklim bilimcilere göre dünya nüfusunun beşte birinin yaşadığı Asya’nın güney bölgelerindeki hava sıcaklıkları bu yüzyılın sonlarında insanların yaşayamayacağı kadar sıcak ve nemli olacak. Science Advances dergisinde 2 Ağustos tarihinde yayınlanan bir araştırma, 21. yüzyılın sonlarında Pakistan, Nepal, Hindistan, Bangladeş ve Sri Lanka’da iklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklık ve nemin, insan yaşamı için büyük bir tehdit oluşturacağını öngörüyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmayı yöneten çevre mühendisi Elfatih Eltahir, bu bölgede yaşayan insanların çoğunun geçimini tarımdan sağladığını, bu nedenle sürekli olarak açık havada çalıştıklarından aşırı sıcaklıklara maruz kaldıklarını belirtiyor. Bütün bu etkenler -aşırı yüksek sıcaklık, yüz milyonlarca yoksul insan ve dışarıda çalışma zorunluluğu- bölgede yaşayanları savunmasız hale getiriyor. Daha iki yıl önce, tarihin en ölümcül sıcak hava dalgası Hindistan ve Pakistan’ı vurmuş, yaklaşık 3.500 insan hayatını kaybetmişti. Araştırmacılar, 25 kilometrekarelik bir alandaki toprak ve bitki örtüsündeki değişiklikleri inceleyerek topladıkları verileri küresel iklim modelleri ile birleştirerek, ayrıntılı bir bilgisayar simülasyonu elde ettiler. Sonuçlar, ıslak termometre sıcaklığı (wet-bulb temperatures- TW) olarak adlandırılan sıcaklık düzeyinin Güney Asya’da aşırı artacağını gösteriyor.
Sıcaklık ve nemin birlikte ölçülmesi anlamına gelen yaş termometre sıcaklığı ilk olarak Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde 2010 yılında yayınlanan bir araştırmada tanımlanmıştı. 35 °C’den daha yüksek olan TW, insan vücudunun dayanamayacağı bir düzeydir; gölge altında ve iyi havalandırılmış koşullarda dahi bu sıcaklığa birkaç saat maruz kalmak ölümle sonuçlanabilir.
Her ne kadar yaş sıcaklıklar genellikle 31°C’yi geçmemekle birlikte, 2015 yılının yaz aylarında Bandar Mahshahr, İran ve Basra Körfezi’nin bir kısmını çok yüksek sıcak hava dalgaları vurduğunda 35°C eşiğine neredeyse ulaşılmıştı. Eltahir ve meslektaşları daha önceki araştırmalarında da Basra Körfezi ve yakınlarındaki bölgelerin dünyadaki en sıcak TW derecesine maruz kalabileceğini öngörmüştü. Bu bölgelerin Güney Afrika’ya kıyasla daha avantajlı olduğunu söyleyen Eltahir, bunun sebebinin en sıcak bölgelerin okyanus üzerine denk gelmesi, Basra Körfezi ve çevresindeki toprakların tarım için çok fazla kullanılmaması, bu bölgede daha az insanın yaşaması ve refah düzeylerinin daha iyi olması olduğunu ileri sürüyor.
Ancak araştırmacılar, bu yüzyılın sonunda kuzeydoğu Hindistan ve Bangladeş’in genelinde mevsimsel sıcak hava sıcaklık dalgalanmaları sırasında TW derecesi eşiğine yaklaşabileceğine dikkat çekiyor. Bilgisayar modellemesine göre en sıcak ikinci TW ise Güney Asya’da görülecek.
Derleyen: Sevda Deniz Karali
Bu yazı HBT'nin 82. sayısında yayınlanmıştır.