Bölgesel atıklardan sürdürülebilir tuğla üretildi

Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Bölgesel atıklardan sürdürülebilir tuğla üretildi

Yüzde 63’ü atıktan oluşan yapı malzemesi daha az enerjiyle üretilebiliyor. Yeni tuğlalar ilk kez Belçika’nın Gent kentinde inşa edilen müze binasında kullanılacak.

Atığın yapı malzemesi olarak kullanılması aslında yeni bir fikir değil. Hem plastik atıklarla hem de tarım ve ormancılıktan kalan atıklar üzerinde çalışıldığı gibi deneyler de yapılıyor. Ancak Belçikalı ve İngiliz araştırmacılar şimdi bu yapı malzemesine sürdürülebilirlik kazandırdılar. Tuğlaların yüzde 63’ü bölgesel atıktan oluşuyor ve Gent kentindeki Tasarım Müzesi’ne ait yeni binanın yapımında kullanılacak.

Proje yaklaşık olarak bir buçuk yıl önce başladı. Kireç bazlı cephe tuğlası, yeni müze binasının inşası sırasında CO2 emisyonlarını azaltmak için özel olarak geliştirildi. Üretim için bölgeden kırılmış beton, beyaz cam ve kireç gibi atıklar toplanarak, Gent’teki bir üretim tesisinde istenilen biçim ve ebatlarda preslendi. Prensip çok basit bir üretim yöntemine dayandığı için kentteki diğer yapılara da uygulanabilecek.


Tuğlalar fırında pişirilmek yerine, preslendikten sonra açık havada kurutuluyor. Böylece yapı malzemesinin üretimi için ekstra enerji gerekmiyor. Özel üretim yöntemi ve yeniden değerlendirilen atıklar sayesinde üretim sırasında, bildik tuğla üretimiyle açığa çıkan CO2’in sadece üçte biri kadar karbondioksit salınıyor. Tuğlalar sağlamlığını karbonizasyon yoluyla kazanıyor. Tuğlalardaki kireç sertleştiğinde, atmosferdeki CO2’yi bağlıyor ve bu şekilde karbonu depoluyor. Karbon güç ve esneklik sağlayarak, tuğlaları dış mekanda kullanıma hazır hale getiriyor.

Araştırmacılar, yeni tuğlanın diğer birçok yapıda kullanılabileceğini söylüyor. Sonuçta tuğla karbon salınımını düşürüyor, bölgesel atıkların değerlendirilmesini sağlıyor. Sadece rezervleri korumak adına bile gelecekte bu tür yöntemlerden yararlanarak, halihazırdaki malzemelerden yararlanmak zorundayız diyor araştırmacılar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak