İklim değişimi: Aşırı sıcaklar dünya genelinde uykusuzluğa yol açıyor

Gezegenimiz Öne Çıkanlar
İklim değişimi: Aşırı sıcaklar dünya genelinde uykusuzluğa yol açıyor

Kopenhag Üniversitesi’nden Kelton Minor’un çalışması, özellikle de kadınlarda ve yaşlı insanlardaki uyku bozuklukların iklim değişimine bağlı olarak ortaya çıktığını gösterdi. Küresel sıcaklık artışının sadece gün içinde değil geceleri de etkili olması dünya genelinde milyonlarca insanı uykusuz bırakıyor.  Sıcaklık artışı yüzünden ortalama bir dünya vatandaşı  yılda 44 saat daha az uyumaya başlamış. İklim değişiminin bu olumsuz etkisinden kadınlar daha çok etkilendikleri gibi 65 yaş üzeri ve çok sağlıklı ortamlarda yaşayamayanlar ise daha da olumsuz etkileniyorlar.

Araştırmacılar, 68 ülkede 47.000 kişi tarafından kullanılan uyku takibi bilekliklerinin verilerini değerlendirmişler. Hayatımızın neredeyse üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Fakat dünyanın birçok ülkesinde giderek daha fazla insan uykusuzluk çekiyor. Bu çalışmada ortalamanın üzerinde sıcaklıkların, uykumuzu olumsuz etkileyebileceğini gösteren dünyanın ilk verilerini sunuyoruz diyor Minor. Uykusuzluk, presomnik (uzun süreli uykuya dalma), intrasomnik (gece boyu sık sık uyanmak ve yeniden uyumakta zorlanmak) ve postsomnik (gereğinden önce uyanmak, güçsüz hissetmek) bozuklukların tekrarlanmasıyla tanımlanmaktadır.

Uzmanlar tedavi edilmesi gereken durumları şöyle sıralıyorlar: Uykunun bölünmesi/ uyku kalitesinin kötü olması, ayda üç kez yaşanan uyku bozukluğu, uykusuzluk ve sonuçları için kaygılanmak, uykusuzluk ve kötü uyku kalitesi yüzünden sosyal yaşamda ve iş hayatında zorluk yaşamak ve derin uyku evresi olarak bilinen REM evresinin kısalması.


Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak