Moda endüstrisinin çevreye verdiği zarar giderek artıyor

Gezegenimiz Öne Çıkanlar
Moda endüstrisinin çevreye verdiği zarar giderek artıyor

Moda günümüzde hiç olmadığı kadar ucuzladıysa da moda endüstrisinin çevreye verdiği zararlar durmadan artıyor. İnternetten her hafta yeni koleksiyonlar satın alınabiliyor. Yıllardan beri eleştirilen bu trend “Fast Fashion” olarak biliniyor. Tüketiciler tarafından alınan giysilerin birçoğu çok ender olarak giyiliyor. Hatta bazen de hiç giyilmiyor. 2005 yılından bu yana satın alınanların kullanım süreleri de yüzde 36 oranında azalmış durumda. Anlayacağınız moda endüstrisi tarafından üretilenler her yıl 92 milyon tonluk atığa neden oluyor. Kaynakların ziyan edilmesi dışında Fast Fashion ciddi bir CO2 emisyonuna da neden oluyor.

Moda endüstrisi hava yolculuklarından sonraki en büyük çevre düşmanı ve dünya genelindeki çevre kirliliğinin yüzde 10’undan sorumlu tutuluyor. Bunun nedeni moda endüstrisinin tüm eleştirilere rağmen büyümeye devam ediyor oluşu. Giysi endüstrisinin tedarik ve üretim zincirleri karmaşık ve tüm dünyaya yayılmış durumda. Üretim daha çok ücretlerin düşük ve çalışma koşullarının çok kötü olduğu bölgelerde yapılıyor. Ve her üretim aşaması çevreye zarar veriyor: Pamuk üretimindeki yüksek su sarfiyatı, kimyasal kullanımı, yapay ipliklerin üretilmesinden boyuma işlemin, hammaddelerin, hazır ürünlerin taşınması ve satılmasına kadar bir dizi süreç bu zarardan sorumlu.

Çevreye verilen zararların fazla oluşunun en büyük nedeni her üretim aşamasının farklı bir ülkede gerçekleştirilmesi. Bu özellikle de pamuklu giysiler için geçerli. Toplanan pamuklar yıkanmak üzere başka bir ülkeye gönderiliyor. İplik haline getirilmesi için yine başka bir ülkeye ve ipliklerin dokunması için yine farklı bir ülkeye gönderiliyor. Kumaşların boyanması ve giysilerin dikilmesi için de benzer prensipler geçerli. Tüm bunların dışında her üretim aşaması için çok fazla enerji sarf ediliyor. Giysiler genelde işçiliğin ucuz olduğu Çin, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde üretiliyor. Bu ülkeler de moda endüstrisi yüzünden çevre kirliliğine en fazla katkıları olan ülkeler. Araştırma sonuçlarına göre giysi ve ayakkabı üretimi için yılda bir buçuk milyar litre su harcanıyor. Bu suyun büyük bir kısmı ise pamuğun ekimi ve yıkanması ve kumaşların boyanması için kullanılıyor. Moda endüstrisi endüstriyel su kirliliğinin yüzde 20’sinden sorumlu ; okyanuslardaki mikro plastiğin de yüzde 35’ine neden oluyor.


Kaynak