Güldüren “Nobel” ödülleri sahiplerini buldu

Toplum
Güldüren “Nobel” ödülleri sahiplerini buldu

İyi veya kötü, önemli ya da önemsiz olsun ilk duyduğunuzda gülümseten bilimsel araştırmalar vardır. Düşündürmeden önce güldüren bilimsel çalışmalara verilen Ig Nobel ödüllerinin bu yılki sahipleri, Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen törenle belli oldu. İşte on dalda verilen 2019 Ig Nobel ödüllerinin sahipleri:

Tıp ödülü: İtalya'da yapılıp yendiğinde pizzanın hastalıklar ve ölüme karşı koruyucu etkisi olabileceğine dair çalışma ile Silvano Gallus. (İtalya, Hollanda)

Tıp eğitimi: Karen Pryor ve Theresa McKeon, ortopedik ameliyatlar için doktorları eğitmek amacıyla, "clicker eğitimi" adı verilen köpek eğitimi tekniğini kullanan çalışma ile Karen Pryor ve Theresa McKeon. (ABD)


Biyoloji: Manyetize olmuş ölü hamamböceklerinin, manyetize olmuş canlı hamamböceklerinden daha farklı davrandıklarını keşfeden çalışma ile Ling-Jun Kong, Herbert Crepaz, Agnieszka Górecka, Aleksandra Urbanek, Rainer Dumke ve Tomasz Paterek. (Singapur, Çin, Almanya, Avustralya, Polonya, ABD, Bulgaristan)

Anatomi: Çıplak ve kıyafetli Fransız postacıların testis ısısı asimetrisini ölçen çalışma ile Roger Mieusset ve Bourras Bengoudifa. (Fransa)

Kimya: Beş yaşındaki tipik bir çocuğun ürettiği toplam tükürük miktarını tespit etmeye yönelik çalışma ile Shigeru Watanabe, Mineko Ohnishi, Kaori Imai, Eiji Kawano ve Seiji Igarashi. (Japonya)

Mühendislik ödülü: Bebek bezi değiştirme makinesini icat eden Iman Farahbakhsh. (İran)

Ekonomi ödülü: Tehlikeli bakterileri yaymada hangi ülkenin kağıt parasının en başarılı olduğunu ortaya çıkarmaya yönelik çalışma ile Habip Gedik, Timothy A. Voss ve Andreas Voss. (Türkiye, Hollanda, Almanya)

Barış ödülü: Kaşıntı tuttuğunda kaşımanın verdiği zevki ölçmeye çalışan çalışma ile Ghada A. bin Saif, Alexandru Papoiu, Liliana Banari, Francis McGlone, Shawn G. Kwatra, Yiong-Huak Chan ve Gil Yosipovitch. (Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Singapur, ABD)

Psikoloji: Ağızda kalem tutmanın kişiyi gülümsettiğini, mutlu ettiğini keşfeden ve ardından öyle olmadığını keşfeden Fritz Strack. (Almanya)

Fizik: Vombatların nasıl ve neden küp şeklinde dışkıladığını inceleyen çalışma ile Patricia Yang, Alexander Lee, Miles Chan, Alynn Martin, Ashley Edwards, Scott Carver ve David Hu. (ABD, Tayvan, Avustralya, Yeni Zelanda, İsveç, Birleşik Krallık)

Çalışmalarıyla Ig Nobel’e adlarını yazdıran bilim insanlarına 10 trilyon Zimbabve Doları (tedavülden kalkmış banknot) olan nakit ödülü törende takdim edildi.

ABD'deki Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden mühendisler Patricia Yang ve David Hu, bu yıl ikinci Ig Nobel ödüllerini aldı. Tüm memelilerin, mesanelerini yaklaşık 21 saniyede boşalttığı şeklindeki “idrar yasası”nı keşfettikleri çalışmayla 2015 yılında ilk Ig Nobel ödüllerini alan araştırmacılar, aldıkları bu ödüllerle, merakın bilimde neşe ve sürpriz getirdiğine dair inançlarının güçlendiğini belirtiyor.

Kaynak