2019 Nobel Kimya Ödülü lityum iyon pil çalışmalarına

Öne Çıkanlar Teknoyaşam
2019 Nobel Kimya Ödülü lityum iyon pil çalışmalarına

2019 Nobel Kimya Ödülü, lityum iyon pillerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarıyla John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino'ya verildi.

Nobel Kurulu'nun açıklamasında, lityum iyon pillerin hayatımızda bir devrim yarattığı ve cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlara, elektrikli araçlara kadar her şeyde kullanıldığı belirtilerek, ödülü kazanan bilim insanlarının kablosuz, fosil yakıtın kullanılmadığı bir toplum için temelleri attıkları ifade edildi.

Stanley Whittingham (Binghamton Üniversitesi, ABD), 1970'lerin başında ilk işlevsel lityum pilini geliştirdi. John Goodenough (Austin Teksas Üniversitesi, ABD), 1980'de pilin potansiyelini iki katına çıkararak çok daha güçlü ve kullanışlı bataryalar elde edilmesini sağladı. Akira Yoshino (Meijo Üniversitesi, Japonya) 1985 yılındaki çalışmasıyla, pillerde saf lityum yerine lityum iyonlarının kullanılmasını mümkün hale getirerek lityum pilleri daha güvenli ve kullanışlı hale getirdi. Lityum iyon piller dizüstü bilgisayarların, cep telefonlarının, elektrikli araçların üretilmesini, güneş ve rüzgar enerjisi ile üretilen elektriğin depolanmasını mümkün hale getirerek insanlığa oldukça önemli katkıda bulundular.


97 yaşındaki John B. Goodenough, Nobel ödülü alan en yaşlı bilim insanı oldu.

Kaynak