Özür dilemenin en iyi bilimsel yolu

Toplum
Özür dilemenin en iyi bilimsel yolu

Yeni bir çalışmaya göre, etkili özür dilemenin 6 kilit noktası var.

Pişmanlığı göstermek ve bunu dile getirmek, neyin yanlış gittiğine değin bir açıklama yapmak, sorumluluğu üstlenmek, telafi etmeyi önermek ve affedilmeyi istemek.

Çalışmayı yöneten Roy Lewicki (Ohio Üniversitesi’nde emekli Profesör)’ye göre, bu 6 noktaya mümkün olduğunca dikkat edildiği sürece özür dilemek gerçekten işe yarıyor. Hepsinin arasında en önemlisinin “sorumluluğun üstlenilmesi” olduğunu belirten Lewicki, “Bu benim hatam, ben bir hata yaptım” demekten çekinilmemesi gerektiğini söyledi.


Arkasından “hatanın telafisi için öneride bulunmak” geliyor. Bu, karşınızdaki kişinin, sizin bir şeyleri düzeltmek için güvence verdiğinizi düşünmesini sağlıyor.

Çalışmaya göre, “affedilmeyi istemek” ise tek başına en az işe yarayan yöntem.

Çalışmada, 755 kişiyle iki farklı deney yapıldı.

İlk deneyde, 333 yetişkin, bahsi geçen altı yöntemden birini, üçünü ya da hepsini içeren bir özür notu okudu. Sonra, notun ne kadar etkili ve yeterli olup olmadığını değerlendirdiler. Okudukları özür notunda yer alan yöntem sayısı daha önce kendilerine söylenmişti.

İkinci deneyde ise, 442 öğrenci, birden altıya kadar herhangi bir yöntemi içeren özür notlarını okudu ve değerlendirdi. Bu sefer, notta yer alan yöntem sayısı kendilerine söylenmemişti.

Araştırmacılar, özür notu ne kadar çok yöntem içeriyorsa, o kadar etkili olarak değerlendirildiği sonucuna ulaştı.

Deneylere dair ufak bir not: katılımcılar özür notlarını kendi kendilerine okudular, yani bir başkasından duymadılar.

Lewicki, “yüz yüze özür dilerken göz kontağı kurmak ve uygun yüz ifadesi takınmak önemli” dedi.

Kaynak: http://www.livescience.com/54406-best-way-to-apologize.html