Türkiye siber fidye saldırılarında dünya dördüncüsü

Öne Çıkanlar Toplum
Türkiye siber fidye saldırılarında dünya dördüncüsü

Bilgi teknolojileri güvenliği alanında küresel bir marka olan Trend Micro, 2016nın üçüncü çeyrek döneminde Türkiyenin maruz kaldığı siber saldırılarla ilgili rakamları açıkladı. Türkiye, dünyada en çok fidye yazılımı saldırısına uğrayan dördüncü ülke oldu. Online bankacılık saldırılarında ise dünyada sekizinci, Avrupada da ilk sıradayız.

Bilgilere göre Türkiye, dünyada en çok fidye yazılımı saldırısına uğrayan dördüncü, en çok online bankacılık saldırısına uğrayan sekizinci ülke durumunda. Bunun yanında Türkiye’deki kullanıcıları hedef alan 1 milyon 976 bin 965 zararlı yazılım ve 9 milyon 868 bin 413 istenmeyen e-posta tespit edildi. Ayrıca kullanıcılar tarafından indirilen 472 bin 741 mobil uygulamanın 6 bin 385 tanesinin zararlı yazılım içerdiği belirlendi.

Fidye yazılımların Türkiye ve dünyadaki boyutu


Hackerların bilgisayarları kilitleyerek karşılığında para istedikleri fidye yazılımları tüm dünyada durmadan artmaya devam ediyor. Trend Micro’nun elde ettiği verilere göre 2016’nın Ocak ayından Eylül ayına kadar Türkiye’yi hedef alan toplam 9 milyon 554 bin 906 fidye yazılımı saldırısı gerçekleşti. Türkiye tüm dünyadaki saldırıların yüzde 5,29’una maruz kalarak dünyada en fazla fidye yazılımı saldırısına uğrayan dördüncü ülke oldu.

ABD ise bu sıralamada başı çekiyor. Geçtiğimiz aylarda Los Angeles’da gerçekleşen bir saldırı hackerların ne kadar acımasız olabileceğini ortaya koyuyor. Los Angeles’deki bir bölge hastanesini hedefleyen fidye yazılım, yüzlerce hastanın yaşamını tehdit etti. Saldırganlar hedefe yönelik basit bir kimlik avı e-postasıyla sisteme sızdıktan sonra, tek bir tıklamayla açılan e-posta eki hastanenin sağlık kayıtlarını kilitledi. Eli kolu bağlanan hastane, kendi verilerine erişimlerini sağlayacak anahtarı alabilmek için saldırganlara 17 bin dolar ödemek zorunda kaldı.

Online bankacılıkta Avrupada en çok saldırıyı Türkiye alıyor

Türkiye Online bankacılık saldırılarında Avrupa’da birinci, dünyada ise en çok saldırıya uğrayan sekizinci sırada. Üçüncü çeyrek dönemde toplamda 4 bin 128 kişi bu saldırılara maruz kaldı. 2016 yılının Ocak ayından Eylül ayının sonuna kadar Türkiye’ye yönelik 15 bin 644 online bankacılık saldırısı gerçekleştirildi. Türkiye’de bilinen en büyük finansal siber saldırılardan biri de 2014 yılında gerçekleşmişti. HSBC Türkiye'nin 2 milyon 700 bin müşterisinin kişisel ve kredi kartı bilgilerinin çalınması büyük ses getirmişti.

Zararlı reklamlar bilgisayarı yavaşlatıyor

Araştırmalarda en çok görülen zararlı reklam çeşidinin 5 bin 237 bin cihaza bulaşan OpenCandy olduğu görüldü. OpenCandy bulaştığı bilgisayarı yavaşlatan, reklamlar gösteren ve kendi kendine çeşitli uygulamalar indiren bir zararlı reklam yazılımı olarak biliniyor.

Bunun yanında Türkiye’de 26 bin 713 kullanıcının zararlı yazılımlara hedef olduğu görülüyor. En fazla görülen zararlı yazılım çeşidi ise 9 bin 204 cihaza bulaşan Yahlover olarak belirlendi. Yahlover, işletim sistemindeki dosyalara zarar vermesi ve kayıt defterini değiştirmesiyle biliniyor. Bilgisayarın güvenliğini azaltan bu zararlı yazılım aynı zamanda diğer tehditlerin de bulaşmasını kolaylaştırıyor.

Zararlı sitelere 4 milyona yakın kişi tıkladı

İnternet üzerinde yer alan zararlı web siteleri incelendiğinde Türkiye’deki tam 3 milyon 877 bin 489 kullanıcının zararlı sitelere tıkladığı görülüyor. Bu gibi zararlı siteler kimlik avından, zararlı yazılımların bulaşmasına kadar birçok siber tehdidi bünyesinde barındırıyorlar.

Ofisinizde siber güvenliği sağlamak için 5 etkili yol:

  1. İki aşamalı kimlik doğrulama teknolojilerini uygulayın. Bütün çalışanların güçlü şifreler kullanmasını sağlayın ve ayda bir şifrelerinizi değiştirdiğinizden emin olun.
  2. Çalışanların internetten lisanssız program indirmelerine engel olun. Bütün yazılımlarınızı güncel tutun. Yazılımların güncel olmayan versiyonları, yeni siber tehditlere karşı sizi savunmasız bırakır.
  3. Önemli dosyalarınızı, hassas verileri, çalınma ya da kaybolma ihtimaline karşı, mobil cihazda kayıtlı bırakmayın.
  4. Şirketinizin büyüme ihtimalini unutmayın ve işletmenizin büyüme hızıyla birlikte genişleyebilecek güvenlik çözümleri edinin.
  5. Yeni nesil koruma uygulamalarını satın alın, ağ ve sistem performansını yavaşlatmayan çözümleri seçin.