Dev kuşun soyunu da insanlar tüketmiş

Yaşam Bilimleri
Dev kuşun soyunu da insanlar tüketmiş

Kaz ile devekuşu arasındaki Genyornis nevtoni’nin de avlana avlana kökü kurutulmuş..

50.000 yıl önce Avustralya’ya yerleşen ilk insanlar dev dromornis kuşlarının yok olmasına sebep olmuşlar. Genyornis nevtoni türü dromornis kuşuna ait kavun büyüklüğündeki yumurta kalıntılarını inceleyen Amerikalı bilim insanları, yumurtaların ısıtıldıktan sonra tüketildiklerini söylüyor. Yeni bilgiler, böylece dev kuşların yalnızca iklim değişimi yüzünden tükenmediklerini açıklamış oldu diyor araştırmacılar Nature Communications dergisinde. Kısmen kararmış olan kabuklar, yüksek sıcaklığa maruz kaldıklarını gösteriyor diyor, araştırmayı yöneten Gifford Miller (Colorado Üniversitesi).

Genyornis newtoni, iki metre büyüklüğünde bir kaz ve bir devekuşu karışımı gibi görünüyordu. Araştırma çerçevesinde Avustralya’daki 200 buluntu yerinde gün ışığına çıkarılan 54.000-44.000 yıllık kabuklar incelenmiş. Söz konusu kuş türü Avustralya’daki prehistorik mega faunasına dahildi. Çok büyük ve çok ağır hayvanlar arasında örneğin dev kangurular veya küçük bir otomobil büyüklüğündeki kaplumbağalar da bulunuyordu.


Bugüne kadar ilk Avustralyalıların mega fauna grubuna giren hayvanları avladıkları veya yumurtalarını yedikleri bilimsel olarak kanıtlanmamıştı. Nitekim Avustralya’daki buluntular, diğer kıtalardakinden daha eskidir ve Avustralya’daki koşullar da bozunma sürecini hızlandırıyor. Bilim insanları daha önceleri de aynı bölgede belli başlı hayvanların avcılık yüzünden tükendiğini gösteren kalıntılar bulmuştu.

Mesela Yeni Zelanda’nın ilk sakinleri de Moa olarak bilinen ve üç metreye kadar büyüyen kuşları iki yüz yıl içinde tüketmişlerdi. Mamut soyunun tükenişini de birçok araştırmacı insanlara bağlıyor.