Beyni büyük olan kazanır, lider ayılar.

Yaşam Bilimleri
Beyni büyük olan kazanır, lider ayılar.

Uzun bir süredir tahmin ediliyorduysa da kesin kanıtlar bulunmuyordu. Amerika’da gerçekleştirilen araştırma, daha büyük beyne sahip memelilerin problemleri daha iyi çözebildiklerini kanıtladı. Araştırmacılar Kuzey Amerika’daki çeşitli hayvanat bahçelerinde yaşayan 39 yırtıcı hayvan türünü test etti. Deneyler sırasında hayvanlar kendi boylarındaki bir kutuyu açarak içindeki yiyeceğe ulaşmaya çalıştı.

PNAS dergisindeki yazıya göre, başarıda, hayvanların bedenleriyle orantılı olan büyük beyinleri etkili olmuş. Test edilen 140 hayvandan ortalama yüzde 35’i yiyeceğe ulaşabildiyse de, farklı sonuçlar çıkmış ortaya. En büyük başarıyı ayılar (Ursidae) elde etmiş. Ayıların yüzde yetmişi yiyeceğe ulaşırken, rakungiller (Procyonidae) gibi küçük ayıların sadece yüzde elli dördü başarılı olmuş. Mirket ve kuyruksürenin de dahil kuyruksürengiller (Herpestidae) familyası ise en başarısız olanı.

Bu hayvanlardan hiçbiri kutuyu açamamış. Sonuçların beyin büyüklüğü ve sorun çözme yetisi arasındaki ilişkiyi gösterdiğini söyleyen bilim insanları, karmaşık problemler için de aynı şeyin geçerli olduğu konusunda hemfikir değiller.


Fakat sonuçlar diğer yandan zekanın gelişimiyle ilgili yaygın bir görüşü çürüttü. “Sosyal beyin” hipotezine göre büyük gruplar halinde yaşayan hayvanlar deneylerde daha başarılı oluyorlar. Fakat son araştırma çerçevesinde gerçekleştirilen deneyler, sürüler halinde yaşayan hayvanların, yalnız yaşayanlardan daha başarılı olmadıklarını gösterdi. Ayrıca uzuvların becerisi de daha iyi problem çözmeyle alakalı değil, diyor uzmanlar.