İnci Kefali’nin yolculuğu başladı

Yaşam Bilimleri
İnci Kefali’nin yolculuğu başladı

Sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan inci kefali balığı her yıl üremek için akıntıya karşı göç ediyor.

Geleneksel hale gelen Uçan Balık Festivali her yıl Haziran ayının ilk haftasında Erciş ilçesinde bulunan Deliçay'ın gölle birleştiği 'Balık Bendi' bölgesinde yapılıyor. Dünyada nadir görülen üreme göçü hikayesi ile büyük ilgi toplayan inci kefalinin bu yolculuğuna tanık olmak isteyenler bu tarihlerde Van’ı ziyarete geliyor.

Van Gölü’nün tuzlu-sodalı suları üremesine izin vermediği için inci kefalleri akarsuların sıcaklıkları 13 dereceyi bulduğu zaman tatlı su kaynaklarına doğru yolculuğa başlıyor. Üremek için akıntının tersine doğru göç eden inci kefali önlerine çıkan engelleri zıplayarak geçmeye çalışıyor. İnci kefallerinin bu göç süreci her yıl Nisan’da başlayıp Temmuz’a kadar devam ediyor.


Aynı zamanda İnci kefalinin göç mevsimi bu balıkların avlanma karşısındaki en çaresiz zamanları. Nehirlerin sığ sularına yığılan balık sürüleri kolay avlanabildiği için kaçak avcılara cazip geliyor. İnci kefali üreme döneminde yoğun şekilde avlandığı için yaklaşık 10 yıl öncesine kadar nesli tükenme tehlikesi altında kalmış. Van’ın doğal, kültürel ve ekonomik değerlerinden biri olan inci kefaline bu göç döneminde konulan 75 günlük avlanma yasağı ile kaçak avlanılmasının önüne geçilmesi sağlanıyor.

Uçan Balık İnci Kefali, Van Denizi’nin tuzlu-sodalı sularında yaşayabilen tek canlı türüdür. Adında kefal bulunmasına rağmen, sazangillerin bir üyesidir. İnci kefali dünyada sadece bu kapalı havzada bulunmaktadır. 20 cm boya ve 80-90 gram ağırlığa sahiptir. Torpil görünümünde vücudu parlak gümüş renkli pullarla kaplıdır.