Sinekler rüzgârlı havayı niçin sevmez?

Soru ve Yanıt
Sinekler rüzgârlı havayı niçin sevmez?

Soru: Yaz aylarında rüzgârlı gecelerde sinekler ortadan kayboluyor. Sinekler, rüzgârın  belirli bir hızın üzerine çıktığı dönemlerde ortalıklarda görünmez. Neden?

 

Yanıt: Gerçekten de sineklerin uçmakta zorlandığı maksimum bir rüzgar hızı vardır. Ancak bu konuda sıcaklık, rutubet, sineğin cinsiyeti, yaşı ve türü de önemli bir rol oynar. Lucilia cuprina adı verilen güney Avustralya’da yaşayan bir sinek türü için rüzgâr hızı eşiği yaklaşık saatte 30 kilometredir. Bu sineklerin kanatlarına zarar vermeden, nesnelere çarpmadan uçabilecekleri üst sınırdır. Oysa bazı sinekler rüzgârdan yararlanarak uzak mesafelere kendilerini taşıtırlar. İnsanları rahatsız eden minik Avustralya çalı sineği bu şekilde yaz aylarında Tasmanya’ya göç eder.


L.cuprina ayrıca, sıcaklık  40 derecenin (santigrat) üzerinde –ve 12 derecenin altında-  uçamaz. Koşullar uçmasına izin vermediği zaman korunaklı bir yere girerek koşulların düzelmesini bekler.

Sinek türlerinin çoğunun ömrü kısadır. Sıradan bir sineğin ömrü birkaç gündür. Dişiler yumurtladıkları zaman, yumurtadan çıkanlar önce sinek kurdu olarak, daha sonra pupa (böceğin tırtıl hali ile alacağı son şekil arasındaki devre) olarak yerin altında bir yıl veya daha uzun süre barınırlar. Dışarı çıkmak için koşulların düzelmesini beklerler. Açık havaya çıkmak için genellikle bulutsuz, esintisiz ve aydınlık günleri tercih ederler.