Adıyaman Samsat depremi

Öne Çıkanlar Toplum
Adıyaman Samsat depremi

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, deprem aktivitesinin bir süre daha devam edeceğini ve vatandaşların can güvenliği açısından hasarlı konutlarına girmemeleri gerektiğini duyurdu.

Depremin jeolojik özelliklerine bakıldığında MTA Genel Müdürlüğü'nün en son yayınladığı Türkiye Diri Fay Haritası'nda depremin herhangi bir fay üzerine düşmediği görülmesine rağmen episantır’ın yaklaşık 15 km. güneyinde Bozova Yaslıca yerleşim yerlerinden geçen ve diri fay haritasında Kuvaterner Fayı olarak isimlendirilen Bozova fayıyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Aletsel dönemde depreme en yakın mesafe olarak 1981 yılında 5.0 büyüklüğündeki Adıyaman Gerger depremi söylenebilir.

MTA Genel Müdürlüğünce yayınlanan yerbilimleri portalında depremin yeri ve çevresindeki diri faylar.

Geçen hafta 2 Mart günü Adıyaman ilinin Samsat ilçe merkezine 1 km mesafede 5.5 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. AFAD Başkanlığı Türkiye Deprem Veri Merkezi Veri ağına göre derinliği 9.76 km olan depremde can kaybı yaşanmamış, ancak ilçe merkezi ve bağlı köylerde hasara neden olmuştu. Deprem meydana geldikten sonraki ilk 1.5 saat içinde oldukça yoğun bir aktivite gözlenmiş, büyüklükleri 1.4 ile 4.4 arasında değişen 33 adet artçı deprem olmuştu. Aşağıdaki harita halen devam eden artçı depremleri gösteriyor.


AFAD Başkanlığı web sayfasında Samsat’da meydana gelen ana şok ve artçı dağılımları gösteren harita.

Deprem, aynı zamanda Şanlıurfa, Malatya, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerinden de hissedilmişti. Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) tarafından şiddeti 7 olarak verildi.

Amerikan Jeoloji Kurumunca Samsat depreminin çizilen şiddet haritası.