Pandemi bebekleri…Kapanmalar iletişim kopukluğuna yol açtı

Öne Çıkanlar Toplum
Pandemi bebekleri…Kapanmalar iletişim kopukluğuna yol açtı

Son bir araştırma pandemi sırasındaki kapanmaların ve maske kullanımının, bebeklerin gelişimi üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Pandemiden sonraki bir yıl içinde, bir yaşındaki bebeklerin çeşitli iletişim yetileri daha önceki araştırmalardaki bebeklere kıyasla daha kötü çıktı. Fakat diğer gelişmelerde “Pandemi bebekleri” açık ara öndeler.

Bir bebek ne kadar küçükse etkileşimde karşısındakinin gözlerine bakar. Ancak zamanla bakışlar ağıza kayar. Fakat pandemi sırasında doğan bebekler maske yüzünden uzun süre ağızları göremediler. Ayrıca bir yaşına geldiklerinde de aile dışından çok az insan gördüler. İrlanda’da gerçekleştirilen bir araştırma, kapanma ve maske zorunluluğu gibi önlemlerin, bebeklerin sosyal iletişim yetileri üzerinde etkili olduğunu gösterdi.

Araştırma çerçevesinde Mart ve Mayıs 2020 arasında doğan yani pandeminin başlarında ve ilk uzun kapanma sırasında doğan 309 bebek incelendi. Dublin Tıp ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Susan Byrne, bebeklerin birinci yaşlarına kadar gösterdikleri gelişmeleri belgeledi. Bu gelişim aşamaları en başa iletişim ve dille ilgili olsa da bu kadarıyla sınırlı değildi. Bunlara örneğin ismine tepki verme, bir kelimeyi bilinçli olarak kullanmak, bilinçli olarak bir nesneyi göstermek ve insanlara el sallayarak veda etmek de dahildi. Gelişmeye ayrıca emeklemek, kendi başına ayağa kalkmak, nesneleri başparmak ve işaret parmağıyla kavrayabilmek de var elbette.


Araştırmacılar Pandemi Bebeklerinin gelişimlerini, 2008-2011 yılları arasında doğan 1629 bebeğin gelişimiyle karşılaştırdılar. Buna göre 12 aylıkken bir kelimeyi bilinçli olarak kullanan bebeklerin oranı yüzde 77-89, belli başlı nesneyi gösterebilenlerin oranı ise yüzde 84-93. Ve el sallayarak veda edebilenlerin oranı ise yüzde 88- 94,5 olarak belirlendi. Sosyal iletişim yetileri azalan iletişimden zarar gördüğü saptandı. İnsanlar toplum içinde genelde maskeyle dolaştıkları için  mimik ve jest gibi dil gelişiminin sözel olmayan unsurlarını deneyimlemek ve denemek, büyük ölçüde ebeveynler ve varsa kardeşlerle sınırlı kalmıştı.

Ama buna karşın pandemi sırasında doğan bebeklerin bir yaşında emekleme olasılığı çok daha fazla olduğu anlaşıldı (yüzde 97,5 ila 91). Bu 2020 ilkbaharında doğan bebeklerin evde daha fazla vakit geçirmeleri ve zamanlarının çoğunun yerde geçirmiş olmalarına bağlı. Çocukların yaşı, hamilelik süresi ve annenin eğitim durumu gibi olası etki faktörleri de dikkate alındığında sonuçlar değişmedi.

Yakın zamanda yayımlanan, Oslo Üniversitesi’nin bir araştırması da pandeminin dil gelişimi üzerindeki etkisinin incelenmesine dayanıyor. Bu araştırmaya göre sokağa çıkma yasakları, çocukların konuşma yetisini yavaşlatmadı. Bununla birlikte çalışmada üç yaşına kadar olan çocukların kelime dağarcığı üzerinde duruldu. Dublin’de gerçekleştirilen araştırma, gözlem çalışması olduğu için nedenler ve etkiler üzerinde kesin sonuçlar vermez. Ayrıca yetiştirmenin ve çevrenin etkisini tamamen ortaya çıkarmak da mümkün değil. Ama yine de Pandemi Bebeklerinin okul başlangıcına kadar takip edilmelerinin doğru olacağı düşünülüyor. Bu şekilde birinci yaştaki deneyimlerin konuşma yetisi üzerinde uzun vadede etkili olup olmadığı anlaşılabilir diyor uzmanlar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak