Dijital posa

Tanol Türkoğlu
Dijital posa

Bazı kitap fuarları var; katılımcı adetleri her geçen yıl düzenli olarak artıyor. Artış oranı göze batacak cinsten değil. Ancak yine de artış var mı; var! Benzer bir durum 1 Dakikada Internet istatistiklerinde de görülmeye başlıyor.

İlk önce visualcapitalist.com sitesine göre 2019’da 1 dakikada internette olanlar:

Google : 3,8 milyon arama
Facebook : 1 milyon kullanıcı girişi
SMS : 18,1 milyon mesaj
Youtube : 4,5 milyon video izleme
App : 390 bin (Apple, Android toplam)
Instagram : 347 bin görüntüleme
Twitter : 87 bin 500 kişi bağlı
Eposta : 188 milyon gönderim
WhatsApp, Messenger : 41,6 milyon mesaj
Snapchat : 2,1 milyon snap
E-Ticaret : Neredeyse 1 milyon dolar
Netflix : Neredeyse 700 bin saatlik video izleme


Rapor, aynı kaynak tarafından bir önceki yıl da yayınlanmıştı. Oradaki istatistiklere bakıldığında düzenli şekilde artış gösteren dijital ögeler şöyle: Google 3,7’den 3,8 milyona. Facebook 973 binden 1 milyona. SMS 18 milyondan 18,1 milyona. Youtube 4,3 milyondan 4,5 milyona. App adedi 375 binden 390 bine. Eposta 187 milyondan 188 milyona. eTicaret 862 bin dolardan 1 milyona.

Listede olumlu ya da olumsuz yönde farklılık gösteren kalemler şöyle: Instagram 174 binden 347 bine, Netflix ise 266 binden neredeyse 700 bine yükselmiş, Snapchat 2,4 milyondan 2,1 milyona düşmüş. Twitter için bir önceki sene mesaj adetleri açıklarken, bu sene Twitter’a bağlı kullanıcı sayısı açıklanmış.

İlk gruptaki istatistikler gerçekçi olmaktan öte belli bir artış algoritmasına bağlanmış, bilgisayar tarafından artırılıyor gibi. Instagram ve Netflix’teki anormal artış da düşündürücü. Neyse parası verilmiş sanki. Sahtekâr dijital kahramanların tatlı tatlı bellettiği gerçek ötesi dünyada yaşamanın zihinlerde bıraktığı bir tür dijital posa! Neyin doğru, neyin yanlış olduğu hem önemini kaybetmiş durumda hem de kimsenin farkı tespit edecek ne becerisi ne de motivasyonu var!

Kesin olan bir şey varsa o da 21.yüzyılın dijital bireyinin bir yol ayrımına geldiğidir. Bilgiye dayalı her konuda! Ya kendi çıkarı uğruna insanlığını göz ardı edecek, işine ne geliyorsa onu doğru kabul edecek. Ya da her ne pahasına olursa olsun gerçeğin peşinden koşacak! Tarihe geçmiş, gönüllerde taht kurmuş isimli-isimsiz tüm kahramanlar az seçilen ikinci yoldan gitmiştir. Diğerleri ise zaten hiç yaşamamışlardı! Bakalım dijital kuşaklar ne yapacak?

Tanol Türkoğlu / [email protected]

Bu yazı HBT'nin 158. sayısında yayınlanmıştır.

Tanol Türkoglu