Kod yazmak ona yakışır!

Tanol Türkoğlu
Kod yazmak ona yakışır!

İyi kod yazmak leziz yemek yapmak gibi. Herkes yemek yapabilir ama lezzetli yemek yapmak farklıdır. Benzer şekilde kaliteli, rafine kod yazmak da olası şişirme kod yazmak da. Aynı iş bir iki satırlık kodla da halledilebilir, yirmi otuz satırlık kodla da.

Gereğinden uzun, uygun olmayan algoritma ve veri yapısı ile geliştirilmiş kodun bilgisayarda tüketeceği kaynak da (bellek, işlemci vd) yüksek olur hata üretme olasılığı da. Eski bir teknoloji sözü: “Eğer binalar, yazılımcıların kod geliştirdiği kalitede yapılsaydı, ilk ağaçkakan tüm uygarlığı yıkardı”.

Geçtiğimiz günlerde Apple ve Google başta olmak üzere büyük Amerikan teknoloji şirketleri Trump’a çeşitli öneriler sundu. Bunlardan birisi de daha çok Amerikan gencinin kod geliştirmesini sağlamak. Devlet okullarına yazılım kod geliştirme dersleri koymak.


Kod geliştirmek için en temelde soyut düşünme becerisine ve matematik bilgisine gereksinim vardır. Hamburgercide 12,00 dolar tutan bir siparişe karşılık (dört veya sekiz yerine tek bir banknot para üstü almak üzere) 20 dolarlık bir banknot ile iki tane bir dolarlık banknot uzattığınızda “iki doları fazla verdin” diyen zihniyet mi kod geliştirecek? Peki diyelim ki geliştirdi, bu durumda uygarlık ağaçkakanlara karşı ayakta durabilecek mi?

Kod geliştirmek için lisans düzeyinde dahi olsa “üniversite” ye gerek yok. Bugün dileyen interneti açıp, deneme-yanılma yöntemiyle kod geliştirebilir. Günümüzdeki pek çok bilgisayar korsanı bile kod geliştirmeyi böyle öğrenmekte. Ancak bu gençler belli ki formal bir eğitim almamış olsalar bile, temel kod geliştirme becerilerine sahipler. Aksi durumda “Hamileyim” diyen Havva’ya ne cevap vereceğini bilemeyen Adem’in durumuna düşerler: “Acaba yaptığım hangi şey buna sebebiyet verdi?”

“Üniversite eğitimi” ifadesi aslında giderek disiplinli, yapısal bir eğitim paketinin tanımı haline gelecek gibi. Bir başka deyişle beş on sene içinde “üniversite eğitimi” almış olmak için bir üniversitede eğitim görmüş olmak, bir üniversiteden diploma almış olmak gerekmeyecek. Internet sayesinde bu disiplinde eğitim paketleri sunan web siteleri giderek yayılıyor.

Üstelik bunlar merdiven-altı cinsinden eğitim paketleri de değil. Bu eğitim programlarını hazırlayanlar ya konularında uzman kişiler ya da halihazırda bir üniversitede eğitim veren profesörler. Zamanın ruhuna uygun olarak kendine ait içerikleriyle bu modele destek veriyorlar. Bu sitelerin amacı ders bazında verdikleri sertifikaları kurum ve kuruluşlar tarafından önce kabul edilir, sonra da tercih edilir hale getirmek.

Kod geliştirme belki en yaygın meslek olmayacak ancak aynı temel becerilere sahip bir kadın bir erkeğe göre daha başarılı olacaktır. Erkek direkt sonuca odaklanırken kadının her türlü olasılığı dikkate alır yapısı bu alandaki en temel farktır. Peki bugüne dek neden kadınlar kod geliştirme dünyasını domine edemedi? Cevap basit. Başka alanlarda neden edemediyse ondan! Dünyanın neresinde olursa olsun kadınlar, “farkı kapatmak için” mücadele vermek istiyorlarsa, ya kod yazsınlar ya da kod yazan kadınlara destek olsunlar! Dünyayı kod yazan kadınlar mı kurtaracak? Evet, neden olmasın!

Tanol Türkoğlu / [email protected]


Bu yazı HBT'nin 70. sayısında yayınlanmıştır.

Tanol Türkoglu