1300’ün sadece 10’u Türkiye’de

Editör ne diyor?

Gençsiniz, heyecanlısınız, bir fikriniz, belki önemli bir projeniz var. Veya girişimcisiniz, sanayicisiniz, projenizi nasıl hayata geçireceğinizi düşünüyorsunuz... Bir prototip yapacaksınız belki ya da bir uzmandan fikir almak istiyorsunuz, ama nasıl ve nerede? İçinde bulunduğumuz dijital çağda inovasyon ve girişimcilik büyük önem kazanırken, kısaca FabLab diye tanımlanan Fabrikasyon Laboratuvarlar işte tam bu işler için kuruldu ve Türkiye’de de sayıları artıyor.

Dünyada 1300 kadar FabLab var. Bunlar, üretimi insanın ayağına getiren, herkese açık dijital platformlar. Türkiye’de ise sayıları Sabancı Üniversitesi bünyesinde açılan Collaboration Space ile 10’a ulaştı. Buralarda neler yapılıyor, kimler yararlanabiliyor, hepsini üniversitenin araştırma ve geliştirmeden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Şirin Tekinay ile arkadaşımız Reyhan Oksay konuştu. Laboratuvarı gezdi, izlenimlerini yazdı. Tabii diğer laboravutarların da hangilerini olduğunu belirterek...

Dergimizde başka neler var?


Doğan Kuban hoca “Demokrasiyi yeniden tanımlamak gerekli” derken Doğan Hasol özellikle içinde bulunduğumuz dönemde en çok ihtiyacımız olan bir sorunu ele alıyor “Demokrasi Kültürü”. İnsan haklarının yeni ölçütleri ile birlikte!

Tanol Türkoğlu ise “sosyal medya, ağzı olan herkesin konuşmasını sağladı ancak bu gürültüden öteye geçemiyor” diyerek Global Kahvehane başlıklı bir yazı kaleme aldı. Mustafa Çetiner Güncel Tıp’ta Nazi Almanyası’ndan kaçarak Türkiye’de önemli hizmetlerde bulunan 2 Alman doktoru, Einstein’in ameliyatını gerçekleştiren ünlü cerrah Rudolph Nissen ile çocuk hekimi Dr. Eckstein’ı anlatıyor: “Hekimlerin hastanelik edildiği aşağılandığı bu ülkede onlara 2 eski meslektaş hikâyesi”…

Bahçeşehir Toplum Tabanlı Meme Kanseri Mamografik Tarama Projesi 10. yılını tamamlarken bulgularını ve örnek teşkil eden sonuçlarını MEMEDER’in kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen ile değerlendirdik.

Hazır konu sağlıktan açılmışken Amerikan Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Pedagog Güzide Soyak’ın bebeklerde uykunun önemini ve nasıl düzenlenmesi gerektiğini anlattığı bir yazısı da var sayfalarımızda. Uyku ile ilgili yeni araştırmalar her zaman ilgi çeker. Son araştırma uykunun belli bir evresinin “sahte anı” ürettiğine ilişkin…

Hangi egzersizin depresyonda daha etkili olduğunu da yine dergimizin bu sayısında okuyabilirsiniz. Bunamayın Direnin! başlıklı dizimizin 5.’sinde  “Demansa çare bulunabilecek mi?” sorusuna yanıt aranıyor. Aldatmanın Anatomisi konulu dizimizi bu hafta sonlandırıyoruz: Aldatılan ve aldatanların yapması gerekenleri sıralayarak. Bilim ve Beslenme sayfamızın bu hafta iki konuk meyvesi var: Nar ve mango. Faydaları saymakla bitmez...

Bayram Ali Eşiyok küresel cinsiyet eşitsizliiği konusunu ele aldı ve bu bağlamda Türkiye’yi değerlendirdi. Biliyorsunuz bu konudaki karnemiz hayli kırık: 144 ülke arasında 133. sıradayız.

Günümüzde dijital teknolojilerin, yapay zekanın  kökeni olan algoritmanın kökenine iniyor  Ali Akurgal Politikbilim’de... Sanıldığı gibi algoritmanın batı ürünü olmadığını ve Orta Asya’da Aral Gölü yakınlarında yaşayan Muhammad İbn Musa al-Khwarizmi tarafından ortaya atıldığını anlattığı yazısı ilginç ama dahası da var. O da algaritmanın ritm ve sanat ile ilişkisi... İstanbul Kültür Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden Dr. İbrahim Ethem Tarhan 4. Endüstri Devrimi’nin getireceği yeni liderlik anlayışını anlatıyor.

Biliyor musunuz? Hava kirliliği nedeni ile her yıl yaklaşık 7 milyon insan hayatını kaybediyor. Detayları Grafik-Bilgi’de. Bahçeşehir Üniversitesi’nden Meltem Bilikman’ın çevirisiyle “Mutluluğa giden yolda Aristo’dan neler öğrenebiliriz?” yazısının ikincisini bu hafta yayınlıyoruz.

Atılım Üniversitesi’nden Dr. Günseli Gümüşel’in yazısının başlığı ise Realitenin oyun alanı: Dış politika fazilet mi, zillet mi? Mühendislik açısından dünyadaki 10 eşsiz yapını hangileri olduğunu ve özelliklerini derlediğimiz hoş bir yazımız daha var sayfalarımızda.

Gelecek Cuma’ya kadar sevgiyle ve bilimle kalın.