2021 Pandemi ile hesaplaşma yılı olacak, aşı ve yeni teknolojiler geliyor

Editör ne diyor?

2021 yılının ilk dergisi ile karşınızdayız. Bu dergi bizim de 250. sayımız. 1 Nisan 2016’da ilk dergiyi yayına hazırlarken yaşadığımız heyecanı hâlâ sürdürdüğümüz için mutluyuz. Aramıza yeni yazarlar katıldı. Bilim söyleşilerimiz hız kesmeden sürdü. Koronavirüsü en başından beri en güncel gelişmelerle sizlere aktardık. Bilim insanlarımızın başarılarını, yaptıklarını anlattık. Nobel kazanan bilim insanlarını ve yaptıklarını tanıttık. Bu süre zarfında sizlerin de katkıları ile büyüdük, kocaman bir aile olduk. Gençlere kapılarımızı açtık. Sizler hem gençlere hem ed öğretmenlerimize dijital abonelikler hediye ettiniz. Birlikte Türkiye’nin aydınlanma yolunda taşlarını döşemeyi sürdürüyoruz...

2020’de yaşadıklarınız size cehennem gibi mi geldi? 31 Aralık’tan 1 Ocak 2021’e geçiş cehennemden çıkışın adımı olacak, aşılarla cehennemden çıkışı kapılarını kıracağız, ama bu yıl pandemiden kesin kurtuluşun değil, fakat kesin hesaplaşmanın başladığı yıl olacak! 2020 yılında virüse karşı verilen insanüstü çabaların sonucunda geliştirilen aşıların hemen bir sihirli bir değnek olmadığını kabul edersek 2021 “araf” sayılabilir. COVID-19 ile mücadelemiz yeni yılda da devam edecek; ne var ki virüsü tam olmasa da artık kısmen tanıyoruz ve elimizde etkili olduğunu bildiğimiz ve bu yıl ilaç vb gibi yenileri geliştirileceği sürpriz silahlar da olacak... Reyhan Oksay hazırladı.

Ayrıca, aşıya eni teknolojilerle destekler gelmeye başladı. Örneğin Bilkent Üniversitesi akademisyenleri virüsü 10 saniyenin altında yüzde 99 doğruluk payıyla saptadıkları bir cihaz geliştirdiklerini açıkladılar. Buluşta, biyoteknoloji, genetik, fizik neredeyse tüm temel ve uygulamalı bilimler var. Bu çok önemli müthiş bir buluşun öyküsü dergimizde, Rektör Abdullah Atalar’ın açıklamalarıyla.. Virüsün oyun alanını daraltacak ve yaşamı kolaylaştıracak bir uygulama Türkiye’den dünyaya yayılacak. Tebrikler!


2021’nin gündeminde olacak bilim olaylarına da bir göz attık. İki ana konu: COVID-19 ilaç ve aşı çalışmaları ile iklim değişikliğini önlemeye yönelik bazı gelişmeler. Ancak tabii bunlarla sınırlı değil. Batuhan Sarıcan derledi.

Koronavirüs: Son gelişmeler

Koronavirüs ile ilgili son gelişmeler yine bu hafta da dergimizde: Çin’in ülkesinde ürettiği ilk COVID- 19 aşısına onay vermesi, ABD’de 500 doz aşının doğru sıcaklıkta tutulmadığı için bozulduğu ve diğerleri...

Doğan Kuban Hoca ‘Abbasi Rönesansını incelemeliyiz’ dediği yazısında o dönem Avrupa uygarlığının çok ilerisinde olan, Osmanlı’ya ise hiç yansımayan Abbasi rönesansını anlatıyor. Oradan öğreneceğimiz ne çok şey var!

Tanol Türkoğlu Dijital Astrolog başlıklı yazısında da ‘Yeterince doğru tahminde bulunan her veri analisti astrologdan farksızdır’ diyor.

Pelin Dilara Çolak önemli bir meseleyi gündeme getiriyor “bizler mutlak hakikat fikrinin dağıldığı postmodern çağın insanları olarak nesnel bilgi meselesini yeniden düşünmeliyiz. Olgular alanı insani değerlerden gerçekten soyutlanarak ele alınabilir mi? Ya da başka bir açıdan sorarsak, kişi bilim insanı olduğunda kendi bakışından kurtulabilir mi?’ sorularını ortaya atarak...

Mustafa Çetiner geride bıraktığımız 2020 yılını değerlendirdiği yazısında infodemi’yi yani bilimi yani algı ve yalayanlarla bilimi çarpıtanları da yazdı.

Devlet eliyle Ar-Ge

Ali Akurgal ‘Devlet Eliyle Ar-Ge’ yazıszında kendi deneyimlerini de örnekledi. Teknolojik yarışta öne geçen metropol ülkeler ile bunları tüketen çevre ülkeler arasındaki yarılma giderek daha da şiddetleniyor. Bayram Ali Eşiyok, küresel teknolojiye yön veren ülkeleri yazdı ‘kalkınmacı devletin uygulayacağı planlamaya dayalı bağımsız bir sanayileşme politikası temel çıkış yolu gözüküyor’ diyerek...

Twitter 2020’in en popülerlerini açıkladı. Buna göre 2020’de en çok kullanılan ilk üç hashtag: #Covid19, #Black- LiveMatters, #StayHome. Hakkında tweet atılan en popüler beş kişi: Trump, Biden, George Floyd, Kobe, Obama. En popüler emoji katıla-katıla gülmek. En çok re-tweet edilen mesajlardan birisi ise şöyle: “Bugün dünyayı terk eden astronotları kutlarım. Doğru tercih!”...Dijital dünyanın en yeni, en ilginç gelişmeleri Tanol Türkoğlu’nun Dijitalem’inde...

Bahçeşehir Üniversitesi’den Meltem Lara Bilikmen, Simon Baron-Cohen’in Otizm ve yaratıcılığın ilişkisi yazısının ikinci bölümünün çevirisini hazırladı.

Kültür Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Melis Seray Özden pandemi döneminde aile içi ilişkiler üzerine yazdı.

Newton’un piramitlerin gizli kodunu çözmeye çalıştığını biliyor muydunuz? Dergimizde...

İnsanların yaklaşık üçte birinin uyku sorunu var. Özellikle geceleri uykunun kesintiye uğraması ciddi sıkıntılar yaratıyor. Peki geceleri yaşanan bu uyanıklık sürelerinin eskiden olağan bir durum olduğunu biliyor muydunuz? Rita Urgan derledi.

Küreselleşmenin ilk izlerinin 3 bin 700 yıl önceki toplumlarda da görülmesi; Karayip’e ilk yerleşenlerin nereden geldikleri; gen makasının parazitlerin çoğalmasını engelliyor olması; ve diğerleri... Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı Araştırma Gündemi’nde.... Murat Altaş’ın Hayvanlar Dünyası son sayfamızda..

HBT’yi nasıl daha geniş bir okur kitlesine yayarız? Bayi satışlarını nasıl artırırız? Dijital ve basılı abonelerimizin sayısın nasıl çoğaltırız? Gençleri nasıl okumaya teşvik ederiz?

Bunları sizlerin de katkısıyla birlikte çözeceğimize inanıyoruz. 250 sayımızla sizlere merhaba diyoruz; gelecek sayıda buluşmak üzere sevgi ve dostlukla kalın.

Yeni yıl umut dolu, sevinçli, verimli olsun, hepimiz için, ülkemiz için...

Şefik ve Mualla Alkan’dan mesaj var: 20 gence abonelik

Şefik Alkan bilim insanı; aşılar ve bağışıklık üzerine önemli çalışmaları var. Ve ‘Bağışıklığı Anlamak” adlı bir de kitabı. İsviçre’de yaşıyor. Dergimizin okuru hem yazıları ile katkıda bulunuyor hem de gençlere dergi aboneliği hediyeleri ile. Bu yıl için de eşi ile bize küçük bir mesaj gönderdiler: ‘HBT’nin ülkemize verdiği hizmete hayranız. Ben ve eşim 2021’de 20 gence dijital abonelik vermek istiyoruz. Öğrencilerin seçimini gene ÇYDD’den yapabilirsiniz” diye yazdılar. Biz de buradan gençlere sesleniyoruz. Dergimizi okumak isteyen gençler bize yazın. Bu arada öğretmenlerden de talepler geliyor. Biliyorsunuz bir süredir eğitim uzaktan devam ediyor ve kimilerinin eğitime erişimi hayli zor. Öğretmenler dijital ya da basılı abonelik talep ediyorlar; öğrencilerin derslerine daha da katkıda bulunabilmek için.

Destek olmak isteyen okurlarımızın başvurularını bekliyoruz.