Dünyanın ve bazı ülkelerin bilge liderlere, yöneticilere gereksinimi her zamankinden çok fazla

Editör ne diyor?

Dünya ve ülkelerin pek çoğu lider sorunu yaşıyor. Örneğin ABD’de iktidara gelen Trump, seçimlerle bile gitmemek için arayışlar içinde. Amerikalılar böylesini de görmemişti! Trump’ın hükümet / hukuk darbesi hazırlığı içinde olduğundan bahsediliyor. Yüksek Mahkemede atadığı kişilere güvenerek seçimleri yolsuzluk vb. gibi gerekçelerle iptal ettirmenin yolunu yordamını arıyor. Olağanüstü hal ilan ederek ülkede gözaltılar tutuklamalar dahil bir terör estirme hazırlığı içinde gözüküyor.

Trump tipi liderlerin arayışları, yol ve yöntemleri şüphesiz sizlere pek çok şeyi hatırlatıyordur. Bunlar arasında mesel Brezilya’nın Bolsonara gibi popülizmin cıvığı / çamuru içinde debelenenler de var. Bu ikincisi çok önemli değil dersiniz, ama Trump ve ABD?! Dünyaya etkileri bakımından, bir diktatörün dizginsizlik içinde koştuğunu düşünün!?

Bu nedenle kapak konumuzu bu konuyu irdelemeye ayırdık. Bilim diyor ki, birbirine zıt insanların liderliklerine evrimsel biyolojiden bir bakış. Saygın liderler insanları etkilemek için üstün kişilik özelliklerini kullanırlar. Baskın liderler bunun tam tersi, potansiyel muhaliflerine korku salarak, kendileriyle aynı fikirde olmayanları çeşitli yaptırımlarla tehdit ederek destek sağlamaya çalışırlar. Reyhan Oksay derledi.


Yine bu bağlamda, bir grafik bilgi derledik. İnsanların psikolojik /bilişsel önyargıları siyasi kararları da, politik görüşü de etkiliyor. Eğer önyargılarınızla hareket ediyorsanız üçüncü taraflar, yani siyaset manipülasyonu gündeme giriyor ve düşüncelerinizi etkilemek için önyargılarınızı kullanıyorlar. Öne çıkan önyargılar hangileri ve bu önyargıların üstesinden nasıl geliriz? Sayfalarımızda.

Pandemi önlemleri niçin başarılı olamıyor?

Korana dosyamız tabii sürüyor... İnsanlık olarak zor bir dönemden geçiyoruz pandemi ile birlikte ve bakıyoruz mücadelede istenen başarı tam sağlanamıyor. En önemli engellerden biri de toplumları etkisi altına alan psikolojik önyargılar. Davranışlarımızı etkileyen ve virüse karşı mücadeleyi başarısız kılan bu önyargılar hangileri ve bunları nasıl alt ederiz? Reyhan Oksay’ın kaleminden.

Ayrıca, virüsün mutasyon geçirmesi ve bedenimizde yeni saptanan önemli derin etkileri ve yıpratmalarını ve aşı konusundaki gelişmeleri ve semptomlara göre bedenimizdeki etkilerini de okuyacaksınız. Neden kimi erkekler maske takmaktan kaçınıyor? Arkasındaki psikolojik ve toplumsal unsurlar hangileri. Rita Urgan derledi.

“İstanbul, ameliyat olması gereken kent”

Doğan Kuban hoca İstanbul’un geleceği Türkiye’nin geleceği yazısını bu hafta da sürdürdü. “İstanbul’un Türkiye ekonomisinin kefeni olduğunu düşünüyorum. Burası ameliyat olması gereken bir kent...”diyerek..

Tanol Türkoğlu Dijitalem’de Dijital Ot başlığı ile dijital dünyadaki ilginç gelişmelerden örnekler veriyor: Çin’de 3 yaşından itibaren kod geliştirme becerileri ile donatılan çocuklar, ünlülerin hacklenen hesapları, kuşak çatışmaları serileri... Türkoğlu köşesinde de Türkiye’de uzayıp giden toplumsal sorunlar listesinde çözüm için ‘kendini sorumlu hisseden birey’ konusunda önemli bir yazı kaleme aldı. 2020’nin en inovatif 50 şirketi Grafik- Bilgi’de .. Ali Akurgal bilim ve teknoloji ekseninde yeni kuşağı değerlendirdi.

Ne kadar az şeker tüketirsek o kadar sağlıklı oluruz. Bu gerçek artık biliniyor. Ama bazen doz kaçabiliyor. Peki günde ne kadar şeker tüketmeliyiz? Bilim ve Beslenme sayfasında...

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Kadircan Keskinbora, fizik tedavi yöntemleri ile sağlığına kavuşan bir hekimin kaleminden tedavi sürecini anlattığı yazısını bu hafta da sürdürdü.

Sibirya’da 39 dereceye kadar çıkan sıcaklardan haberler vermiştik. Bu konunun izini sürüyoruz: Kuzey kutbu gezegenin diğer bölgelerinden 2 kat daha hızlı ısınıyor. Orası çok uzak demeyin. Bu ısınmanın hepimiz açısından son derece olumsuz etkileri olacak. Batuhan Sarıcan derledi.

İnsan saçı ve ardındaki gerçekler.. Bu son derece ilginç yazı serimizin bu hafta ikinci kısmında saç yapısı ve özellikleri var.

“Hiper gerçek tüketim toplumu”

Kültür Üniversitesi’nden Özge Özkök, Jean Baudrillard perspektifinden hiper gerçek tüketim toplumu üzerine yazdı; simülasyon ve iletişim araçlarının etkisinden yola çıkarak...

Geçen sayımızda Mars savaşları demiştik. ABD de erteleyip durduğu Mars keşif aracı Perseverance fırlattı. Dünya insanlı Mars yolculuğuna hazırlanıyor ama NASA endişeli. 3 yıl sürecek bir görev bu. Karavan büyüklüğünde bir alanda 4-6 kişinin sürekli bir arada yaşayacak olmasının getireceği psikolojik ve fizyolojik sorunlar da cabası.. Hatta ölüm riski bile hayli yüksek. Batuhan Sarıcan olası sorunları ve çözüm yollarını derledi.

Mustafa Çetiner Güncel Tıp’te ‘COVID-19 insanlık için bir kader miydi?’ diye soruyor. Prof. Dr. Mümtaz Peker Türkiye’deki doğurganlık konusunu irdeledi.

Mangan yiyen bakteriler, uçuk virüsü ile prostat kanseri arasındaki bağlantı, çiçek hastalığının Vikinglerle yayıldığı, kadın ve erkek beyni arasındaki farklılık... Nilgün Özbaşaran Dede’nin kaleminden araştırma Gündemi sayfalarımızda..

Teknovitrin sayfamızda yeni ilginç teknolojik ürün tanıtımlarımız var: Fasulye tasarımlı kulaklık, dünyanın ilk çalışır lego seti, en küçük android telefon...

Genç yunusların arkadaş seçimlerindeki başarıları, köpeklerin nasıl yön buldukları, resif bölgelerindeki köpek balıklarının hızla yok olmaları.. Murat Altaş’ın derlediği Hayvanlar Dünyasında..

Size her hafta yoğun, taze, ilginç haber ve yorumlarla dolu temiz bir dergi sunuyoruz. Herkesin büyük emeği ile...

Bu dergiyi yayalım dostlar, alınmasını okunmasını sağlayalım... Türkiye’nin aydınlanmasına, bilgilenmesine, bilgi toplumu yolunda ilerlemesine ve bilinçlenmesine katkı yapmaya çalışıyoruz..

Hep birlikte... Güçlerimizi birleştireceğiz..

Gelecek haftaya kadar sevgiyle ve bilimde kalın...