“Dikkatim çabuk dağılıyor, konsantre olmakta zorlanıyorum. Sürekli farklı uyaranların bombardımanı altındayım” diyenlerden misiniz? Emin olun yalnız değilsiniz. Üstelik bundan yakınanların sayısı hızla artıyor. Daha da vahimi bu durumun farkında bile olmadan sürüklenip gidenler. Bu sürükleniş içinde yaşanan sahte mutluluklar… Bu yazı, durumundan memnun olmayanlara… Yaratıcı, üretken ve mutlu olmak mı istiyorsunuz?
Akış durumuna geçmeyi deneyin. Eğer yaptığınız işe tümüyle kendinizi kaptırdıysanız psikologların “akış-flow” adını verdikleri zihinsel bir durumdasınız demektir. Bu durum, insanların yaptıkları işten keyif almalarına ve müthiş bir tatmin duygusu yaşamalarına yol açar. Ayrıca çözülmesi zor durumlar bu sayede çözüme ulaşır. Akış durumundaki insanlar tümüyle ellerindeki işle ilgilidirler. Bilim insanları akışın öğretme, öğrenme, atletizm ve artistik yaratıcılık gibi çeşitli alanlarda performansı büyük ölçüde artırdığını ortaya çıkarttı. Reyhan Oksay hazırladı.
Ay’da mağara keşfi:
İnsanlı Ay üssü için büyük fırsat olabilir. Bilim insanları, zararlı kozmik ışınlara ve asteroit çarpmasına karşı doğal bir barınak sağlaması açısından bu keşfi “inanılmaz derecede heyecan verici” olarak nitelendiriyor.
Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın geçen yıl nisan ayında uzaya gönderdiği Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) uzay aracı Jupiter gezegenine yolculuğunu 8 yıl sürecek ‘manzaralı’ bir yoldan yapıyor! Peki araç yakıtını nasıl temin ediyor, nasıl ilerliyor? Bilimin geldiği noktayı Erdal Musoğlu’nun kaleminden okuyalım…
Bu iki kritik yaşa dikkat: 44 ve 60
İnsanlar 44 ve 60 yaşlarında iki hızlı yaşlanma dalgasından geçiyorlar. Kırışıklıklarda, ağrı ve sancılarda ansızın bir artış olduğunu fark ettiyseniz ya da bir gecede çöktüğünüz gibi bir duyguya kapıldıysanız bunun bilimsel bir açıklaması olabilir. Araştırmalar yaşlanmanın ağır ağır ve dengeli biçimde ilerleyen bir süreç olmaktan çok, hızlandırılmış en az iki dalgadan oluşabileceğine işaret ediyor. Rita Urgan derledi.
Dünya tarihi uygarlık tarihi değildir: Bir kişinin yaşamı için binlerce cilt yazılan bu dünyada, insanlık tarihi yazmakla bitmez. Uygarlık konusu bu tarihin en gözde ve uzun bölümüdür. Ne var ki, birbirlerini hayvanlardan daha kanlı ve boyuna geliştirilen tekniklerle öldüren insanlar, daha uygar olmadılar. Doğan Kuban’dan ufuk açıcı eski bir yazı daha.
Orman yangını: Yeni bakış
‘Ormancılarımızın yangın söndürme performansı hiç kötü değil; hatta Akdeniz ülkeleri arasında en başarılı yangın söndürme performansına sahip ülkeyiz’ diyen Lale Akarun önemli bir soru ortaya atıyor: Ormanlarımız yanarken: Yangın nasıl önlenir? Ve farklı ağaç türlerine dikkat çekiyor.
Ali Akurgal’ın yazısı HIT-30 teşviklerinin ötesinde Türkiye’nin neler yapıp yapamayacağına değiniyor.
Enver Kumbasar Yargıç köşesinde geçen adli yılın bir değerlendirmesini yapıyor ve ile yeni adli yıla ilişkin beklentilerini paylaşıyor.
Yapay Zeka Hollywood’da
Yapay zekâ şimdiden Hollywood’un ve global eğlence-şov dünyasının kapısını çaldı. Hem de birden çok kanaldan. Bir yanda çalışanların ve senaristlerin grevleri diğer yanda sanal ortamda oluşturulmuş ses ve/veya görüntü malzemesi ile başlayan dijital oyunculuk-rol yapma süreçleri. İnsan emeğinin dahli giderek azalıyor. Tanol Türkoğlu’nun ufuk açıcı bir yazısı daha: Indiana Jones.
Konuşma bozukluğu olanlara çığır açıcı bir sistem: Beyin sinyallerini %97 doğrulukla konuşmaya dönüştüren arayüz geliştirildi.
Daha uzun ömürlü güneş pilleri yolda: Koreli bir araştırma ekibi, 4PTSC adını verdikleri katkı maddesi kullanarak kalay halojenür perovskit güneş pillerinin verimliliğini ve ömrünü artırmayı başardı. Bir hücrenin içi neye benziyor?: Yeni mikroskop en küçük hücre detaylarını ortaya çıkarıyor…Batuhan Sarıcan’ın hazırladığı Yeni Teknolojiler sayfamızda.
Meraklı Çocuk’ta bu hafta iki deney var: Biri bitkiyle, diğeri balonla. Mercan Bursalı hazırladı.
Balinalarla konuşabilseydik, bizlere neler söylerlerdi?
Bu yazıda makine öğrenmesinin ispermeçet balinalarıyla ilk kez iletişim kurmamıza olanak tanıdığı 2030’ların başlarına yolculuk ediyoruz. Evrimsel biyoloji uzmanı Rowan Hooper balinaların bizlere neler söyleyebilecekleri konusunda birtakım öngörülerde bulunuyor. Hayvanlar Dünyası’nda
***
Evet 436. sayıya ulaştık, bunca yıl beraberiz. Biz direniyoruz, bu ülkenin güzel ve meraklı insanlarını haftalık popüler bir bilim dergisinden mahrum bırakmayacağız. Elimizden geleni yapıyoruz. Siz destekleyeceksiniz, biz üreteceğiz, elbirliğiyle yürüyeceğiz.
Basılı dergimiz 16 sayfa, baskı fiyatlarını karşılayabilecek duruma gelinceye kadar, ekonomik krizden sağ çıkmanın bir yolu olarak. Dijital dergimiz ise 24 sayfa!
Sevgiyle kalın, gelecek hafta yeniden buluşacağız.