Belde 10 cm fazla kalınlık erken ölüm riskini artırıyor

Editör ne diyor?

Siz de belinizdeki yağlanmadan muzdarip misiniz? Hiç yalnız değilsiniz bu konuda. Ama dikkat! Orta yaş döneminde çoğumuzun vücut ağırlığında sürekli olarak sinsi bir artış oluyor. Kilo alımının karın çevresinde yoğunlaşması da gerçekten kötü bir haber. Sadece 10 cm fazla göbek yağına sahip olanların erken ölüm riski %11 daha yüksek ve bu oran bel ölçüleri büyüdükçe katlanarak artıyor.

Bu sayının dosya konusu orta yaş göbeği anlayacağınız. Gençler de dikkatle okumalı, zira zaman hızla geçiyor. Bu yağlanmanın sorumlusu olarak yavaşlayan metabolizma gösteriliyordu. Yeni bir araştırma bu savı çürüttü. Asıl suçlular ise hormonlar, uykusuzluk ve stres. Neler yapılmalı? Sayfalarımızda.

Türkiye’deki durumu da Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aslı Doğruk Ünal ile konuştuk. “Türkiye’de de bel yağlanması giderek artıyor’ diyen Ünal orta yaş göbeğine engel olmak için yapılması gerekenleri de sıralıyor. Batuhan Sarıcan hazırladı.


Büyük Hadron Çarpıştırıcısı 3 yıllık uykusundan uyandı

Bakım, güncelleme ve pandemi gecikmelerine bağlı olarak çalışmalarına üç yıl ara veren dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı LHC (Large Hadron Collider), atomları eskisinden daha güçlü bir şekilde çarpıştıracak. Reyhan Oksay derledi.

“Medyada haber çok, ama dünyanın nasıl değiştiğini ve nasıl bir gelecek hazırladığını söylemiyor. Tartışılanların ülkenin gerçek sorunlarıyla ilgisi yok. Toplum günü gününe yaşıyor ve geleceği hayal etmekte zorlanıyor. Akıl almaz bir hızla değişen bir çevre ve yaşam var. Akıntıya kürek gidiyoruz. Ama daha iyiye değil. Dünya ile birlikte bir bilinmeze...” Doğan Kuban’ın bu eski tarihli yazısından çıkarılacak yine çok ders var. Müfit Akyos geçtiğimiz haftalarda iki önemli gerçek aydınımızın Reha ve Ahmet İsvan’ın Yalova’da gerçekleştirdikleri örnek tarım uygulamalarını yazmıştı. Bu hafta da konuyu sürdürdü.

Nedenini bilmeden Musk’ı itici bulmak!

Elon Musk Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. Kazan- çömlek patladı. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey dışında Musk’a arka çıkan kimse yok. Peki bu tepkilerin haklı nedeni var mı? Tanol Türkoğlu yazdı. Bu arada Türkoğlu’nun aylık Dijitalem’ini de okumayı atlamayın: Atom Mühendisliği üzerine çok şey…

Covid-19 pandemisi bitti gibi davranıyoruz. Ama doğru mu? Mustafa Çetiner “El yıkama pratiği salgın ile yaşamımıza iyice girdi ancak maske gibi hayatımızdan çıkması iyi olmaz. İyi bir el yıkama sağlam bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazıdır” diyor. Ayrıca Korona Günlüğümüzde konu ile ilgili kısa seçme haberleri okuyacaksınız.

“Evrim Gerçekliği Bizden Gizliyor” başlıklı yazısı ile Pelin Dilara Çolak “Gerçekliği gerçekliğin kendisi olarak algılamamamızın sebebi, evrim. Çünkü gerçekliği algılamak bize yaşamsal bir üstünlük sağlamıyor” diyor.

En güzel koku hangisi? İnsanların zevkleri mi, yoksa kültürleri mi bunu belirliyor? Evrimin bunda rolü var mı? Meraklının Köşesi’nde. Basılı kitabın tahtını e-kitap alabilir mi? Grafik bilgi de! Başka bir “Grafik Bilgi”de ise, dünya patent şampiyonlarının listesini göreceksiniz.

Anlamlı Yaşam: Yeni bir boyut daha çıktı

Uyum, amaç ve varoluşsal önem olarak belirlenen 3 unsura bir yenisi daha eklendi: Deneyimsel değerbilirlik. Deneyimsel değerbilirlik, yaşanmakta olan olaylarla yakın bir bağ kurma duygusunu ve kurulan bağlantının değerini kavrayabilme becerisini yansıtıyor. Diğer bir deyişle, yaşamın güzelliğine değer verebilme... Rita Urgan’dan...

İstanbul Kültür Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Toran Okullarda Akran Zorbalığı konusunu masaya yatırıyor. Kendi yaşadığı bir deneyimden yola çıkan Toran “Okullarda akran zorbalığı, egemenlik alanı yaratma isteği ile ilişkilidir. Bu istek fiziksel ya da psikolojik olarak gerçekleştirilebilmektedir. Fiziksel ya da psikolojik baskı süreçlerine maruz kalan kişi ya o alanı terk etmekte ya da karşılaştığı bu baskıya, zorbalığa boyun eğmektedir” diyor.

Şekerden kaçınmak için yapay tatlandırıcı kullananlardan mısınız? Yapay tatlandırıcıların bağırsaklarda beklenenin aksine şeker emilimini artırarak, kilo alımına neden olabilecekleri görüldü. Geniş kullanım alanına sahip olduğunu bildiğimiz yapay tatlandırıcıların diyet ve light etiketli pek çok ürünün içeriğinde de bulunuyor. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Dila Şener yazdı.

Kolon kanseri riskini azaltmak için nasıl beslenmeliyiz? Demir seviyemizi artırmak ne yemeli? Bilim ve Beslenme’de. Murat Altaş hazırladı.

Matematiksel fizik dehası: Emmy Noether

Cinsiyet ayrımcılığı ve ırkçılığa rağmen matematiksel fizikte yaptığı çalışmalarla adını bilim tarihine altın harflerle yazdıran bir kadın bilimci olan Emmy Noether bu hafta bilim tarihi sayfamızın konuğu. Bir tekerleğin dönüşünden gezegen yörüngelerinin hesaplanmasına kadar önemli matematiksel fizik problemlerinin çözümü, bu teoremden, yani kendi soyadıyla anılan Noether Teoremi’nden geçiyor.

Her 39 saniyede bir siber saldırı olduğunu biliyor muydunuz? Dijitalleşme arttıkça siber saldırılar da artıyor. Son yıllarda sayısı artan siber saldırıların maliyeti milyonlarca dolara ulaşırken etik hackerlara büyük bir görev düşüyor. Soruna esnek ve çözümcül bir yaklaşımı olan BugBounter’ın Kurucu Ortağı Arif Gürdenli’yle söyleşi yaptık. Gürdenli “Siber saldırı gerçekleşmeden önlem almak, maliyet bakımından çok daha uygun” diyor.

Çöllerdeki sıra dışı yaşam

Kıt su kaynağı, gündüzleri kavurucu sıcak, geceleri dondurucu soğuk ile çöller dünyamızda yaşam için en zorlu alanlar arasında. Çölleri kendilerine yuva edinen hayvanlar bu çetin koşullar hayatta kalmalarına yardımcı olan adaptasyonlara sahipler. Bu hafta bu sıra dışı hayvanları tanıyoruz.

Parmak izlerimiz nasıl oluşur? Meraklı Çocuk sordu, Mercan Bursalı yanıtladı.

Hayvanlar dünyasında gerçek tüyler ne zaman gelişti? Ses dalgalarıyla karaciğer kanseri tedavisi mümkün mü? Antarktika deniz buzunda rekor çökme ne anlama geliyor? Araştırma Gündemi’nde. Nilgün Özbaşaran Dede hazırladı.

Evet severek hazırladığımız bir HBT sayısını daha size görücüye çıkartıyoruz. Keyifli okumalar ve desteğinizi eksik etmemenizi dileriz.. Sevgiyle kalın..