Gerçek dünyayı terke, sanal dünyada yaşamaya mı itiliyoruz?

Editör ne diyor?

Metaverse en basit anlatımla, ‘fiziksel olarak sınırların ortadan kalkması ve olmadığınız yerdeymiş gibi bir deneyim yaşamak’ olarak tanımlanıyor. Tamamen şirketlerin tüm insanlık için tasarladığı ve sanal bir kimlikle oyun, alışveriş yapacağı, dans edeceği, AVM’ler, sokaklar özetle fiziki dünyaya paralel sanal bir dünya inşa edilmeye başlandı. Peki bu dünya bizleri nasıl etkileyecek? Buyurun, kapsamlı bir çoklu dünya öyküsüne…Özlem Yüzak hazırladı.

Lale Akarun’un anlattıkları çok önemli. ‘Katma değerli üretim için insana değer vermek’ başlıklı yazısında ‘Bilimin itici gücü, artık hesaplama gücüne dayalı; bu da yeni ilaçlar, teknolojik malzemeler gibi katma değerli ürünlerin altyapısı’ diyor. İngiliz yazılım devi ARN’nin sadece yazılım üreterek elde ettiği dünya çapındaki başarısını anlatıyor.

Geç Göçerin Yerleşik Uygarlığa Geçmesinin Bedeli nedir? Doğan Kuban hoca diyor ki, ‘Yazılı tarihe geç girmenin fiziksel ve kültürel bağlamda Türk toplumuna neye mal olduğunu hesaplanmadı. Türkler için uygarlık yolunda geç kalmanın bedeli önden gidenleri taklit etmek oldu. ‘Blue Jean’i şalvar yerine giyince çağdaş olamayız.’


Ali Akurgal, Savunma Sanayide sağlanan başarının kökenine gidiyor ve 1985te kurulan Savunma Sanayii Müsteşarlığı – SSM (günümüzde Savunma Sanayii Başkanlığı) bugünkü sonuçta çok önemli rol oynadı. 10 senelik ve daha uzun sürelerdeki hedefleri ortaya koydu” diyerek başarının ana hatlarını çiziyor. Fakat esas mesele sivil sektörde bu başarıyı neden göremediğimiz. Akurgal, Bayram Ali Eşiyok’un dergimizde önceki hafta yayımlanan yazısına gönderme yaparak “imalat sanayiinin üretim yapısını değiştirecek (onları nitelikli ürünlere yöneltecek) seçici sanayi politikaları” yok, “planlama” ise hiç yok. Örneğin, bir dönem AB’nin TV pazarını elinde tutan sektörümüze hedef veren olmuş mu?” diye soruyor.

Tanol Türkoğlu “Kurye’Sel!’ Salgın başlıklı yazısında Ey kriptofobikler! Ya internet kapatılırsa? Milyar dolarlık e-ticaret şirketleri ne yapar? diye soruyor. Bu hafta Türkoğlu’nun Dijitalem’i de var.

Tanol ‘Metaverse ile gündeme gelecek en büyük psikolojik problem belki de insanın gözlüğü çıkarıp “gerçek dünya”ya dönmek istememesi olabilir’ diyor. Tabii bu kadar değil... Andy Warhol’dan NTF’ye bakın başka neler var?

Estetik Cerrahi: Beni baştan yarat!

Türkiye dünyada estetik ameliyatların en çok yapıldığı 10 ülke arasında. Uluslararası Estetik Plastik Cerrahlar Birliği’nin (ISAPS) 2020 verilerine göre, ABD’de her yıl 18 milyon kişiye, Güney Kore’de nüfusun %20’sine estetik ameliyat uygulanıyor. Rita Urgan derledi.

Zehir...Soluyor, yiyor, yıkanıyoruz.. Peki nasıl kurtuluruz? Kimyasal ürünler, günlük hayatta kullandığımız birçok üründe var. Mutfaktan banyoya her yerdeler. Ve bunlar hem bizi hem de çevreyi tehdit ediyor. Peki bu toksik maddelerin olumsuz etkileri nelerdir ve nasıl kaçınılabilir? Batuhan Sarıcan derledi.

Her taşın altında Mikrobiyota

Alerji, depresyon, kilo verememe, kanser.... Ve her taşın altından çıkan bir kavram var. Hepsinden mikrobiyota sorumlu olabilir; bir hastalıkla karşılaştığımızda en az aklımıza gelen bağırsaklarımızdır aslında. Belki bu yazıyı okuduktan sonra odağımızın değişeceğini düşünüyorum. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Radyasyon Onkolojisi’nden Prof. Dr. Berrin Pehlivan yazdı.

MARS’taki sular ne oldu? Erdal Yiğit, suların nasıl uzaya kaçtığına açıklık getirdi. Mars’ta bir zamanlar suların, nehirlerin, gölleri olduğu konusunda bilim dünyası artık fikirbirliği içinde. Peki de, bu sular ne oldu, nereye gitti ve nasıl oldu da Mars bugün kupkuru bir gezegene dönüştü?

George Mason Üniversitesi’nden, atmosfer, uzay ve gezegen bilimi uzmanı Doç. Dr. Erdal, ünlü Science dergisinde tek imzalı makalesinde bilim dünyasında yankı yaratan açıklamasıyla suyun nasıl uzaya kaçtığına açıklık getirdi. Orhan Bursalı hazırladı.

Türkiye G-20’nin dışına çıkıyor

Türkiye 2017 yılında dünyanın 17.büyük ekonomisi idi. 2020 yılında 20. sıraya geriledi. Bu aslında 2003 yılına ya da 18 yıl önceki konumuna geri dönmesi demek. Kısaca kaybolan koskoca 18 yıl. IMF verilerine dayanan sıralamaya göre ise Türkiye 2021’de G-20’nin dışına çıkacak ve 21. sıraya gerileyecek Yine IMF verilerine göre 2022’de 22. sıraya gerilemesi öngörülüyor. Yani, 10. büyük ekonomi olma hedefi içi boş bir hayal...

Ya diğer ülkeler? 1970 yılında Türkiye’nin 8 basamak gerisinde, 27. sırada yer alan İran, 2019 ve 2020 yıllarında sırasıyla 16. ve 18. sırada yer aldı ve Türkiye’nin üzerinde bir başarı sergiledi. Bayram Ali Eşiyok’un kaleminden.

Mimarlık eğitiminde ölçek problemine teknolojik bir bakış atmaya hazır mısınız? Kültür Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yasemin Yazıcı yazdı.

Bilim ve Beslenme’de bu hafta zeytinyağı var: Kalp hastalıkları ve kanser riskini azaltıyor. Enerji tasarruflu ampuller nasıl çalışıyor. Meraklının Köşesi’nde..

İlk melez hayvanın fosili bulundu 4500 yıllık bir eşek... Dünyanın en büyük buzdağı nasıl eridi? Hızlı evrim mikroorganizmalar arasında da var. Antibiyotiğe karşı dirençli bakteriler yüzünden 1,2 milyon kişi hayatını kaybetti. Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı Araştırma Gündemi’nde..

Karıncalar ve bazı başka canlılar tavanda baş aşağı yürümeyi nasıl beceriyor? Meraklı çocuk sordu Mercan Bursalı yanıtladı. Hayvanlar Dünyası’nda "Hayvanlar, başka bir hayvanın neslinin tükenmesine yol açabilir mi?" Murat Altaş derledi.

HBT sizin ilginizi ve sevginizi bekliyor..

Gelecek hafta yeniden buluşmak üzere..