Kaya gibi bir bağışıklık sisteminiz olabilir: Peki ne yemeli, ne yapmalı?

Editör ne diyor?

Covid pandemisi güçlü bir bağışıklık sistemini önemini tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi.

Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu hastalıklardan koruyan ve hastalandığımızda iyileşmemize yardımcı olan özelleşmiş hücreler, organlar ve metabolik süreçlerden oluşan karmaşık bir ağ. Bağışıklığın nasıl işlediğini, bu çok önemli sistemin etkin olarak çalışmasında ne tür dışsal ve genetik faktörlerin sorumlu olduğunu tam olarak aydınlatmak için çalışmalar devam ediyor.

Biz de buradan yola çıkarak ana dosya konumuzu doğru beslenme ile bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebileceğimize ayırdık. Konu son derece önemli. Bağışıklık konusunda uzman bir isim olan ABD’de çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Derya Unutmaz da ‘Vücudu haftada 2-3 gün 16 saat bir şey yemeden dinlendirin’ önerisini yapıyor... Detaylar sayfalarımızda.. Murat Altaş hazırladı.


Bulgular alarm verici...Türkiye’de her 5 kişiden 1’i aşırı kilolu. Yetişkin nüfusun yüzde 35’i sağlık konusunda doğru okumayı yapamıyor. Obezite riski sürekli artıyor. Geçen hafta Sabri Ülker Vakfı ile The Nutrition Society ortaklığında Türkiye’de ilk kez ‘Sağlık için Beslenmenin rolü’ konferansı düzenlendi. Konferansta dengeli beslenmenin toplum sağlığının geleceği için oynadığı kritik öneme dikkat çekildi.

Genç görünmek, yaşlılığı olabildiğince geciktirmek kim istemez. İşte size konu ile bağlantılı 3 yeni araştırma: Cildi 30 yıl gençleştiren teknik geliştirildi.. Yaşlanmanın işaretlerini tersine çevirmek için mikrobiyota nakli yapılabiliyor.. Yağ kaybettirirken kas, güç ve enerji veren bir molekül BAM 15... Batuhan Sarıcan derledi.

Bu sayımızı, göreceğiniz gibi pek çok yönüyle sağlıklı bir yaşama odaklı hazırladık. İş kaldı hepimizin bilimin verilerine dikkat eden bir yaşamı sürdürmeye…

Aşılar uzamış COVID’e karşı güçlü bir koruma sağlamıyor

Kapsamlı bir araştırma, aşılı kişilerin COVID-19 enfeksiyonunu hafif geçirseler bile, kalp, akciğer, beyin ve vücudun diğer kısımlarında uzun süren ciddi sorunlar yaşayabileceklerine işaret ediyor. Uzun vadeli koruma önlemleri ne olabilir? Çalışmadan çıkan diğer bulgular nedir? Covid enfeksiyonu sonrası yapılan aşıların faydası var mı? Pandemi gündemi’nde. Reyhan Oksay hazırladı.

Mustafa Çetiner katıldığı iki bilimsel kongreden izlenimlerini yazdı. İlki 2022 Eczacılık buluşması, diğeri Ankara’da “Lösemi-Lenfoma-Miyelom” hasta derneğinin hekim ve hastalara yönelik düzenlediği toplantılar.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Berrin Pehlivan’ın yazısı kanserin cinsiyet ayırımı yapması üzerine. Pehlivan’a göre kanserin erkeklerde görülme sıklığı yüzde 20 kayıp oranı da yüzde 40 daha fazla.

‘Sorgulayamayan bir kul toplumu, en temel Osmanlı mirasıdır. Göçer mirası olduğunu düşünen de olabilir’ diyor Doğan Kuban 2014 tarihli bir yazısında. “Ülke, çok bilenlerin dediğine göre önemli bir politik dönemeçten geçti. Kanımca geçemedi. Mesela 52 milyondan 14 milyonu seçime katılmayıp oy vermezse? Bu sisteme göre 80 milyon nüfusun 10 milyonu ile bile cumhurbaşkanı seçebilir. Demek demokrasinin çoğunluk iktidarı olduğu bir yalan” diye ekliyor.

Müfit Akyos’un ‘Sıçrayabilir miyiz?’ başlıklı yazısı önemli. Akyos, “teknoloji düzeyimizin “yetişme – cathing-up” konumundan “geç kalanlara – late comers” evrildiğini görmek üzücü’ diyerek sıçrama yapmayı başaran ülkelerden örnekler veriyor.

Tanol Türkoğlu “Kitleleri yozlaştıran televizyon-sosyal medya mı, yoksa ekonomik refahı sağlayamayan kamu yönetimi mi?’ diye sorarak son derece önemli bir toplumsal yaraya parmak basıyor. Bu hafta Türkoğlu’nun aylık çok özgün sayfası Dijitalem’ini de okumadan geçmeyin. Dijital dünya konu konu orada çalkalanıyor…

İnsanların çoğu zorbalığa seyirci kalıyor. Niçin?

Çalışanların %15’i işyerinde zorbalığa maruz kalıyor. Araştırmalar bazı kurumlarda çalışanların %83’ünün zorbalığa seyirci kaldığını gösteriyor. Şimdi psikologlar, insanların gözleri önünde cereyan eden zorbalığa niçin seslerini çıkartmadan seyirci kaldıklarını araştırıyor. Dergimizde..

Dünyanın yarısından fazlası demokratik şekilde yönetilmiyor. Grafik-Bilgi’de.

Bilim tarihi sayfamızda bu hafta tarihin en büyük fosil avcısı var: Mary Anning.

Kültür Üniversitesi’nden Biriz Kutoğlu fen-teknoloji okuryazarlığının önemi ve bilimi öğrencilere sevdirmek üzerine önemli bir yazı kaleme aldı. Atılım Üniversitesi’nden Dr. Günseli Gümüşel ise Azerbaycan’ın Mehmet Akif’i olarak bilinen önemli şairi Bahtiyar Vahapzede’yi tanıttı bizlere..

Gençlerin kahve içmesi doğru mu? Meraklı çocuk sordu Mercan Bursalı yanıtladı.

Arılar soktuklarında gerçekten ölürler mi? Meraklının Köşesi’nde Eren Gülbaran’dan.

Üç gözlü dinozor karidesleri: Trioplar.. 30 metre kanat genişliğine sahip pterosaur fosili keşfedildi... Hayvanlar Dünyası’nda.

Her üç kişiden biri toksoplazma taşıyıcısı. Kediler tek taşıyıcı değil. Toksoplazmanın gizi gözlerde yatıyor olabilir. Sayfalarımızda.

Denisova kızının diş fosilinin anlattıkları, glikozla çalışan mini yakıt hücresi, İtalya’da zeytin ağaçlarını kurtarma planı, bilgisayar oyunu bağımlılığının beyin yapısını değiştirme riski... Ve diğerleri...Araştırma Gündemi’nde. Nilgün Özbaşaran Dede hazırladı.

Önümüzdeki hafta yeni konular ve yeni konuklarla yine yanınızdayız. Okumayı ve okutmayı unutmayın.

GENÇLERE ÇAĞRI

Ali Kızıltün anısına 10 gence dijital abonelik hediyesi Okurumuz Güler Kızıltün’den mesaj var: “19 Mayısta gençliğe bir armağan” çağrınızı çok sevdim. Bu yıl babalar gününde, rahmetli babamın (Em.Yrb. Ali Kızıltün) anısına 10 gencimize dijital HBT aboneliği hediye etmek istiyorum.. Babam Vidin doğumlu olup, kaçmak suretiyle Türkiye’ye gelmiş ve Askeri Kuleli Lisesine girmiş. Subay olmanın yanı sıra, kendi çabasıyla öğrendiği İngilizce sayesinde emekliliğinde Jusmmat tercüme bürosu şefi olarak çalışmış, 2. emekliliğinden sonra da Rusça ve İngilizce tercüme yaparak aktif yaşamını sürdürmüş ve hobisi olan klasik batı müziği konusunda plak koleksiyonu ile bir fenomen olmuştur.”

Okurumuza bu anlamlı girişiminden dolayı teşekkür ediyor. gençlerin taleplerini bekliyoruz. Ali Kızıltün dijital abonelik rumuzuyla [email protected] bir e-posta lütfen.

Bu arada gençlere dijital abonelik çağrımıza katılımlarınızı bekliyoruz..