Tartışmalı Nobel Ekonomi Ödülü

Editör ne diyor?

Biliyorsunuz geçen hafta Nobel Ekonomi Ödülleri açıklandı. İklim değişikliği ve felaket sonuçlarını “Büyüme ekonomisi” modeline entegre ettiği çalışmasından ötürü William Nordhaus ve teknolojik yenilikleri uzun vadeli makroekonomik analizlere entegre ettiği çalışmasından ötürü Paul Romer, toplam 1 milyon dolar tutarındaki ödülü paylaştılar.

Tam isabet, aynı gün Birleşmiş Milletler IPCC tarafından hazırlanan ve küresel sıcaklık artışının 1,5 °C derecede tutulması için sadece önümüzde 10 yıl kaldığı, bunun yapılmaması halinde dünyayı büyük felaketlerin beklediği uyarısının yapıldığı rapor açıklandı.

Örtüşme iyi. Fakat Ekonomi Ödülü ekonomistler arasında önemli tartışmalara da yol açtı. Çünkü entegre edilen model temeli büyüme üzerine oturtulmuş bir model. Ve “Büyümeye dayalı ekonomi modelinin bizzat iklim değişikliğinden sorumlu olduğu gerçeği” tam da karşımızda duruyor...


Sayfalarımızda bu konuda bilim dünyasındaki tartışmaları özetliyoruz. Bir de küresel ısınmada bizi geri dönülemez noktalara götüren uygulamaları okuyacaksınız: Amazonlardaki ormansızlaştırma uygulamalarından, Çin’de çöllerin genişlemesi ve diğerlerine kadar...

Aydan Karslıoğlu’nun başarısı

Genç bir bilim kadınımız Aydan Bulut Karslıoğlu Alexander von Humboldt Vakfı’nın başarılı genç araştırmacılara verdiği Sofja Kovalevskaja Ödülü’ne layık görüldü. Berlin’de Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü’nde çalışan Karslıoğlu’nun araştırması, yaşam tarzı ve beslenme gibi dış faktörlerin embriyo gelişimini nasıl etkilediği üzerine.

200 liraya öğretmen ve pantolon

Doğan Kuban hocamız “200 liraya öğretmen, bir pantolon, bir can” başlıklı yazısıyla yoksulluk, eşitsizlik ve eğitim sorununa değiniyor.

Ali Akurgal “Endüstri 4.0’ı yerli ürünlerle kurma olanağını baka baka kaçırdık” diyor ve Endüstri 5.0 mantığını kullanarak bir üst düzeyde tasarım yapılması gereğini dillendiriyor; ama bir yandan da sormayı ihmal etmiyor: “Bunun mantığını hangi eğitim verecek?”

Prof. Dr. Bayram Öztürk Birleşmiş Milletler’de geçen ay düzenlenen bir toplantıdan yola çıkarak bize açık denizlerle ilgili gelişmeleri özetliyor.

Dergimizde bu hafta Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ile bir röportaj var. 2 yıl içinde Uluslararası Tıp Eğitimi Merkezi kuracaklarını söyleyerek yapılacakları sıralıyor. Yücel’e göre tıp ve hukuk öğrencileri çok disiplinli eğitimle yetiştirilmeli...

Tanol Türkoğlu Dijital Kültür’de “Müzik, sahiplenilen bir meta olmak zorunda değildir” diyerek dijitalleşmeden olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelen global müzik endüstrisini ele alıyor.

İletişimde yepyeni bir dönemin eşiğindeyiz. Beyinden beyine düşünce aktarımı üzerine yapılan son deneylerde beyinleri arasında bağlantı kurulan 3 kişi düşüncelerini başarı ile paylaştı. Bu ilginç deneyi ve olası sonuçlarını okuyacaksınız.

Bilim ve beslenmede bu hafta Kişniş var. Doğal afrodizyak olarak tanımlanan kişniş ile ilgili gerçekler...

Doktoralı kadın sayısı hızla artıyor, hem de birçok ülkede böyle. Grafik-Bilim’de ABD, Türkiye ve Güney Kore karşılaştırmasını bulacaksınız…

Önemli bir arkeoloji haberi var. Batman yakınlarında Başur Höyüğünde yapılan kazılarda 5 bin yıl önce çocukların kurban edildiğine işaret eden insan kalıntıları bulundu. Uzmanlar bunun altında yatan nedeni güç gösterisi olarak tanımlıyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Araştırma Görevlisi Halenur Evrendilek çocuklarda düztabanlık sorununu ele alıyor... 20. İç Hastalıkları Kongresi’nde öne çıkan bir konu: Grip. Soğuk algınlığı deyip geçmemek gerek. Grip önemli bir hastalık ve aşı olmak gripten korunmanın başında geliyor.

Geçen hafta başlattığımız alerji dizisinde alerjinin giderek yaygınlaşıyor olmasını ve nedenlerini yazdık. E vitamininin kimlerde işi yarayıp kimlerde yaramadığı, Neandertal genlerin modern insanı kimi hastalıklardan koruduğu, Tarım Ar-Ge’sinin biyolojik silah olarak da kullanılıp kullanılamayacağı gibi başlıklar, Araştırma Gündemi sayfamızda. Çocuklarda kronik böbrek yetmezliği ve böbrek sağlığını korumanın altın kuralları Sağlık sayfamızda... Sabahları, uykusuzluğu bertaraf etmek ve kolayca ayılmak için ne kadar kahveye ihtiyacımız var? Kafeinin etkisi ne kadar sürer, tüm günü kurtarır mı?

7 Eylül tarihli 128. sayımızda bilimsel sahtecilik üzerine dünyadan raporlar sunmuştuk. Japonya’da bir merkezde, hileli makale yayınlayan yazarın işine son verildi, başkanı ise ihmalden cezalandırıldı. Darısı başımıza!

Atılım Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Ramazan Aydın, lazer ve uygulamaları alanında çığır açan gelişmelere verilen 2018 Nobel Fizik Ödülü üzerine yazdı. Lazerle malzeme kesmekte kullanılan bu teknolojinin, genel olarak endüstriyel üretimde büyük yarar sağlayacağı düşünülüyor.

Zürafaların hayatta kalma şanslarını beneklerinin belirlediğini biliyor muydunuz? Arka sayfada.

Bilimde ve bizimle kalın.

Sevgilerimizle...