Türkiye ve Dünya çocuklarını hangi değerlerle yetiştiriyor?

Editör ne diyor?

Bu hafta ana konumuz biz ve dünyadaki çeşitli ülkelerin çocuklarını hangi değerlerle yetiştirdiğine ilişkin bir uluslararası araştırmanın sonuçlarına odaklanıyor. Çok bilinen gerçek, 8 yaşına kadar bize aşılanan değerlerin hayatımıza yön veriyor olması. Ve bu değerler kültürden kültüre ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor.

Peki ama ülkeler arası farklılıklar ne düzeyde ve Türkiye bunun neresinde? Türkiye ve dünya, çocuklarını hangi değerlerle yetiştiriyor? Araştırmaya katılanlardan iyi terbiye, sıkı çalışmak, sorumluluk duygusu, hayal gücü, diğer insanlara karşı hoşgörü ve saygı, tutumluluk ve tasarruf, kararlılık ve azim, dini inanç gibi kriterlerden 5 tanesini seçmeleri istenmiş. Bakın Türkiye ve diğer ülkeler neleri tercih etmişler.

Diğer sıcak ve hayati bir konumuz: TAHIL VE KITLIK! İki tahıl ambarı ülke, Rusya ve Ukrayna, savaş nedeniyle bu özelliklerini epey yitirince,  dünyada gıda krizi patladı. Fakat yeryüzünde gıda krizi yeni değil, tarihte fazlaca yaşanan yiyecek kıtlığı ve aşırı fiyat artışlarına yol açtı.. Yiyecek fiyatı endeksi Şubat ayında tüm zamanların en üst sınırına dayanmıştı. Bu seyrin artması bekleniyor. Geçmişte ne tarz kıtlıklar yaşandı ve gelecekte durum ne olabilir? Reyhan Oksay yazdı.


Safranbolu ve Kuban

Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı Araştırma Gündemi, yine bilim ve teknolojideki güncel gelişmeleri bir araya getiriyor. Temiz içme suyu için hesaplı çözüm, veba mikrobunun evrimi ve en eski galaksi bulgusuna dair haberler bunlardan yalnızca birkaçı. Tekno Vitrin’e de göz atmayı unutmayın.

Doğan Kuban hocamızın kültürel zenginliğimize ışık tutan yazılarını yayımlamaya devam ediyoruz. Bu yazısında, Osmanlı taşra kültür ve yaşamından günümüze kalan “en önemli kent ve fiziksel çevre imgesi” olarak nitelendirdiği Safranbolu’yu işliyor. Hatırlatalım: Doğan Kuban Safranbolu’nun bugüne gelmesinde ve korunmasında başrolü oynayan bilim insanlarımızdan biriydi. Kuban, bu başarılı macerayı anlatıyor yazısında.

Yoksa insanlığın enerjide köşeyi döneceği dönem yaklaşıyor mu? Kıymetli yazarımız Erdal Musoğlu, bu ilgi çekici sorunun cevabını, bilimin ve insanlığın geleceği açısından büyük önem taşıyan füzyon enerjisinde arıyor. Evet füzyon, Güneşimizin enerjisini yeryüzünde elde etme denemelerinde son zamanlarda büyük başarılar elde edildi.

Prof. Dr. Celal Şengör Dosyası: Prof. Dr. Celal Şengör emekli oldu. Ama şüphesiz ki bilimsel araştırmalarını sürdürüyor! İTÜ’den arkadaşları bir dosya düzenlediler Şengör için. Dünya çapında birlikte çalıştığı ünlü jeologlar ve Türkiye’den yine meslektaş arkadaşları, emekliliği üzerine Şengör ile ilgili anılarını, düşüncelerini, katkılarını ve Şengör’ün önemini anlatan kısa mektuplar yazdı. Bütün bunları 8 sayfalık özel bir dosya olarak hazırladık. Dosyanın başında Celal Şengör’ün bilime yaptığı evrensel katkıları anlatan kısa bir biyografi eklediler. HBT, evrensel bir bilimcimiz üzerine bu derli toplu dosyayı okurlarına sunmaktan onur duyar. Dosya, derginin orta sayfasından çıkartılıp ayrı olarak saklanabilir bir niteliktedir. Şengör’e daha uzun, sağlıklı olarak bilimsel çalışmalarını sürdürmesini dileriz.

Multivitaminler işe yarıyor mu?

Bilim ve Beslenme bölümümüzde gıda takviyeleri konusunu ele alıyoruz. Multivitaminler, balık yağları, Omega-3… Araştırmalar, bu takviyelerin gerçekten faydalı olup olmadığı konusundaki soru işaretlerine neden oluyor. Sayfamızda zerdeçal konusu da var.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Berrin Pehlivan, yaşam kalitemizle genlerimiz arasındaki ilişkiyi çarpıcı bir şekilde ele alıyor: Genlerinizin liderliğinize ihtiyacı var!

Z Kuşağı, hayatı internetten kendi kendine öğreniyor. Peki ama bu ne anlama geliyor? Değerli yazarımız Tanol Türkoğlu, Dijital Kültür köşesindeki “Z(arif) Kuşak” yazısıyla, Z kuşağını farklı bir açıdan ele alıyor.

23 Nisan yaklaşıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Nemlioğlu da 23 Nisan’ı, çocukluk ve bilimsel özgür düşünce üzerinden değerlendirdi.

Şimdi de Kanal İstanbul

Bilim Akademisi’nden Derin Orhon, geçtiğimiz haftaki yazısında Çevre Bakanlığı’nın “Marmara Bütünleşik Stratejik Planı 2021-2024” başlıklı raporunun İstanbul atıksu deşarjına ilişkin bölümünü değerlendirmişti. Bu hafta ise Kanal İstanbul meselesiyle devam ediyor.

Size bir başka ilgi çekici soru daha: Bütün organlar aynı hızda mı yaşlanıyor? Reyhan Oksay’ın derlediği yazıda, hem bu sorunun cevabını bulacak hem de bilim insanlarının hastalıkları erken evrede saptama olasılığına dair bilgi sahibi olacaksınız. Meraklı Çocuk köşemizde, sadece çocukların değil, hepimizin aklını kurcalayan o soru var: Bir buluta dokunmak nasıl bir duygu? Mercan Bursalı’nın kaleminden…

İnsanlık tarihinin en hızlı göçünü gerçekleştiren Avarlar’a kısa bir bakış atıyoruz. Söz konusu atlı göçerlerin, Doğu Orta Asya’nın en uzak bölgesinden dünyaya yayıldıkları tahmin ediliyordu. Genetik analizlerle Avarların kökeni tespit edilebilmiş durumda.

İklim değişikliği ve sonuçları

İklim değişikliği gündemimizden düşmüyor. Konuyla ilgili üç güncel haberi bir arada sunuyoruz. Hepsinde de insanın payı var: Dünya’nın kıyı şehirlerinin batması, Afrika’daki yoğun ölümcül fırtınalar ve yine iklim değişikliğinin toprak organizmalarını öldürmesi. Batuhan Sarıcan derledi.

Murat Altaş’ın hazırladığı Hayvanlar Dünyası’nda yine enteresan bilgiler var. İncelikli ve ilginç stratejilerin rol oynadığı hayvanlar arası rekabette, kazananlar daha fazla yiyecek, daha çok çiftleşme fırsatı veya daha iyi, daha güvenli yaşam alanları elde ediyor. İşte size 3 ilginç örnek…

HBT olarak canla başla çalışıyoruz. Desteğinizi her daim arkamızda hissediyoruz. Haftaya, yine bilim ve teknolojideki ilginç haber, farklı konulardaki özgün yazılarla yine sizlerle olacağız. Bizi çevrenizdekilere anlatın, HBT’nin yaygınlaşmasına katkıda bulunun

Haftaya görüşmek üzere, bilimde kalın, sevgiyle kalın…

HBT’ye yeni Dijital abone olanlara 5 hediye kitap

HBT’nin yayın kurucu yayın danışmanı Orhan Bursalı, HBT’ye bir yıllık yeni dijital abone olacaklara, kitaplığından beşer kitap hediye edeceğini açıkladı.  Abone olacaklar Tarih, roman, bilim.. konularından tercihlerini [email protected]  adresine gönderebilirler.  https://abonelik.herkesebilimteknoloji.com/abonelik-satisi/