Türkiye’de neden yüksek düzeyde bilim yapılamıyor?

Editör ne diyor?

Türkiye’de birçok değerli bilim insanı olduğunu hepimiz biliyoruz. Hemen her konuda dünyadaki gelişmeleri izleyen ve katkıda bulunan araştırmacılarımız var. Peki o zaman neden yüksek düzeyde bilim üretemiyoruz? Bilimsel araştırma kıtlığımız neden sürüyor?

Prof. Dr. Esen Ercan Alp yurtdışında önemli çalışmalar yapan bilim insanlarımızdan biri. Türkiye’nin bilimsel iklimini de yakından takip ediyor. HBT okurları için özenli bir çalışma yaptı. Aşağıdaki 4 önemli sorunun yanıtını aradı.

1- Kaliteli yayınlarda Türkiye’nin payı neden az?
2- Dünya üniversiteleri arasında kaliteli yayın sayısı açısından neredeyiz?
3- Üniversite dışındaki devlet ve özel sektör kurumlarının uluslararası kaliteli dergilerde yayınları var mı?
4- Neler yapılabilir?
İlgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz...


Tarihte gerçekten kadın filozof yok mu?

Neden tarihte hiç kadın filozof yok? Bu soru ile başlıyor yazısına Dilara Çolak...Peki gerçekten yok mu? kadının yurttaş bile sayılmadığı Antik Yunan akılcı batı felsefesinin başlangıcı sayılır. Ama onca zorluklarına rağmen yine de vardı kadın filozoflar diyor Dilara Çolak ve sıralıyor... İlgiyle okuyacağınıza eminiz...

Bir bilim insanımızın önemli bir buluşu Avrupa Komisyonu tarafından Mükemmel İnovasyon seçildi. İTÜ Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın ve Dr. Antonino Puglisi ‘nin çalışması Çocukluk Alzheimer’ı olarak bilinen hastalığın tedavisi için önemli bir adım.

Doğan Kuban hoca Resim ve heykelsiz bir yaşam nasıl olur? Başlıklı yazısında ‘Avrupa’nın Rönesansı yaşamaya başladığı dönem, Osmanlı İmparatorluğu’nun da en görkemli dönemiydi. Peki o zaman yüzünü batıya çeviren imparatorluğun sanatçıları, bilim insanları nerede?’ diye soruyor.

Koronavirüs... Aşı çalışmalarında önemli ilerleme var

ABD’nin önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden Moderna’nın Amerikan Sağlık Enstitüsü (NIH) ile birlikte yürüttüğü mRNA-1273 koronavirüs aşı çalışmasının ilk fazı tamamlandı ve sonuçları New England Journal of Medicine’da 14 Temmuz tarihinde yayımlandı. İlk insan deneyleri olumlu. Bu ara sonuçlar aşının güvenililik ve antikor cevabı açısından olumlu yolda ilerlediğini gösteriyor. Reyhan Oksay derledi.

Yazarımız Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Güncel Tıp köşesinde bir süredir büyük salgınlara mercek tutuyor. Bu sayımızda ise bazı ülkelerde tartışmalı hale gelen salgın dönemlerinde maskenin hikâyesine başladı. Maskenin kullanımı ve maske karşıtı hareketin tarihini irdeliyor.

Vahap Samanlı hem COVID-19 ile mücadelede hem de gelecek virüs salgınlarını önlemekte yeterli ve doğru adımlı atılıyor mu diye soruyor ve Birleşmiş Milletlerin Tek Sağlık yaklaşımının önemini vurguluyor.

Ayasofya’nın mozaikleri

Ayasofya insanlığın ortak mirası. Bir başyapıt. Ancak mozaikleri hala tartışılıyor. İTÜ Malzeme Mühendisliği’nden Emekli Profesör Emel Geçkinli mozaikler üzerine yapılacak analizlerin tarihsel önemine ilişkin ilginç bir yazı kaleme aldı. Sayfalarımızda.

Ali Akurgal deprem kuşağındaki Türkiye açısından yaşamsal bir soruna dikkat çekiyor: ve deprem kültürünün çocuk yaşta yerleştirilmesinin önemini yazıyor; kendi çocukluk deneyimlerinden yola çıkarak.

Tanol Türkoğlu Dijital Kültür’de son Twitter korsanlığının düşündürdükleri üzerine yazdı “Dünya ebedi açgözlülerle ebedi tembeller etrafında mı dönüyor” diyerek...

Bilim ve Beslenme sayfamızda Koronavirüs’ün beslenme şeklimizi nasıl değiştirdiği konusu var.

Hacettepe Üniversitesi bu yıl 53 yaşında. Prof. Dr. Tülay Kansu, ‘Anılarla Tıp eğitim tarihi” yazısında 1960’lı yılların ortalarından bir kesit veriyor: Gecekondu bölgelerinde her hamile kadını bir tıp öğrencisinin takip etmesi, bir yandan elektrik kesintileri altında çalışmak ama öte yandan kültür ve sanat faaliyetleri, amfiye pikap getirip klasik müzik dinlemek vs...

İzmir’de yeni bir üniversite açılıyor. Tınaztepe Üniversitesi’nin özelliği bölgenin ilk ve sağlık temalı üniversitesi olması.

Korona günlerinde felsefe

Prof. Dr. Attilla Erdemli, korona günlerinde felsefeye devam ediyor. Değişim için sorumluluk alma zamanı olduğunu ifade eden Erdemli, sorunların çözümü için eskinin yeniden kurulması değil, koronanın getirdiği bakış açısı uyarınca yeni yollar bulmak ve yeni çözümler yaratmak gerektiğini söylüyor.

İKU Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet Toran, salgın döneminde eğitimi ele alarak mevcut duruma dair bir değerlendirme yaptı. Toran, yeni normalde “eğitim nasıl olmalı?” tartışması için ortak akılla birlikte dünyada geliştirilen uygulamaların birikimlerinden yararlanmanın bu süreçte oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Ve bilim tarihinin gizli kadınları

Bilim Tarihi hikâyeleri, yoğun gündemden bir an olsun uzaklaşmak isteyenler için birebir. 1944’te “nükleer fisyon keşfi nedeniyle” Nobel’e layık görülen kimyacı Otto Hahn’ın başarısının perde arkasında bırakılan bir kadın bilimci var: Lise Meitner! Tarihe ışık tutacak yazıyı, Batuhan Sarıcan’ın kaleminden okuyacaksınız.

Evrenin 10 Gizi köşemizde bu hafta madde ve anti- madde arasındaki savaş var. En iyi kuramlar, evrendeki tüm maddelerin ortaya çıkar çıkmaz yok olmaları gerektiğine işaret eder. Peki ama bu durumda hiçbir şeyin var olmaması gerekirken bazı şeyler niçin var? Rita Urgan derledi.

İnsanoğlu ne zaman uzun mesafe yürümeye başladı? 2024 yılında küresel ısınma ile dünyamızda sıcaklık ne olacak? Ve bunun gibi ilginç yeni haberler Nilgün Özbaşaran Dede’nin hazırladığı Araştırma Gündeminde....

Hayvanlar Dünyası sayfamızda ise iki ilginç haber var. El balığının niçin soyu tükenen türler listesine girdiği ve evcil kedilerin Orta Avrupa’daki 5.000 yılına ışık tutan bulgular, hayvanlar alemine dair bilinmeyenlere ışık tutuyor. Murat Altaş hazırladı.

Önümüzdeki hafta yeni sayıda buluşuncaya kadar keyifli okumalar.