Uzun yaşamak ister miydiniz? Bilim dünyası ölüme meydan okuyor!

Editör ne diyor?

Tüm okurlarımıza merhaba,

Umarım sağlığınız iyidir ve ömrünüz boyunca da böyle kalır. Bu girizgahtan yola çıkarak, ortaya bir soru atalım: “Yaşlanmamak ve uzun yaşamak ister miydiniz?” Çoğunuz için bunun cevabı, okkalı bir “EVET!” olacaktır. Tabii ki sağlıklı olmak koşuluyla. Bilim insanları da bu sorunun cevabını arıyor.

Reyhan Oksay, yine ilginizi çekecek bir kapak hazırladı. Son tutkusu “yaşlanmayı engellemek ve hatta ölüme meydan okumak” olan bilim dünyasının, bu amaç için harcadığı yoğun mesaiye değinen Oksay, konuyu çeşitli açılardan ele alıyor. Hücresel düzeyde yaşlanmanın ne olduğu ve niçin yaşlandığımız gibi bir temel sorular üzerinden konuyu enine boyuna inceliyor.


Bu arada 1903’te doğan Kane Tanaka, şu anda 119 yaşında ve dünyanın yaşamakta olan en yaşlı insanı. Bilimin Tanaka’dan öğreneceği çok şey olmalı…

Nilgün Özbaşaran Dede, hazırladığı Araştırma Gündemi bölümüyle yine bilim dünyasındaki günceli ilginize sunuyor: Motosiklet kazası sebebiyle felç kalan bir bireyin, yeni bulunan tedavi sayesinde 500 metre kadar yürüyebilmesi gibi ümit veren bir haberin yanı sıra mutasyona uğramış HIV varyantı gibi kötü bir haber de bu sayfalarda sizi bekliyor.

Doğan Kuban hocamızın bu sayıdaki yazısı, sizi bazı sorular sormaya teşvik edecek: Hangi uygarlık? Barış neden olmuyor ve en kötü insanlık suçu ne?

Neden Türkiye çatı güneş enerjisine ilgisiz?

Dr. Fizik Y. Müh. Yüksel Atakan, Almanya’dan bildiriyor… Almanya’da Güneş enerjisinden elektriğin % 70’i çatılardaki panellerden sağlanırken bu oranın Türkiye’de sadece %7 olduğunu ifade eden Atakan’ın yazısını, Politikbilim köşesindeki değerli fi kirleriyle Ali Akurgal “Enerji; teşvikler ve ARGE “ yazısıyla tamamlıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Kadircan Keskinbora, bir önceki sayıda matematik dâhisi John Nash’le ilgili yazmaya başlamıştı: Nash, tipik bir deli mi yoksa dahi miydi? Bu haftaki devam yazısında Keskinbora, Nash’in aldığı unvan ve ödüllerin yanı sıra akıl sağlığı üzerine önerdiği hipotezleri ele alıyor.

Bitkilerin gizemli yaşamı

Bitkilerin dünyası her daim gizemini korumuştur; bitkiler üzerine çalışan çeşitli alanlardan bilim insanları da bu gizi çözmek adın önemli keşifler yapmaya devam ediyor. Reyhan Oksay, bitkilerin pasif, sessiz ve durağan bir yaşam sürdüğünü düşünenlerin yanıldığını gösteren beş şaşırtıcı keşfi bizim için hazırladı.

Dijital kanaat önderi Tanol Türkoğlu, bu sayıdaki Dijital Kültür köşesinde bir soru ortaya atıyor: Sosyal medya 80’lerden beri süregelen sığlaşmaya bir dur diyebilir mi? Bir başka açıdan bakacak olursak Türkiye’de edebiyat, internet sayesinde ikinci baharını yaşıyor diyebilir miyiz? Cevabı belli…

Özlem Kayım Yıldız, “sinema ve nöroloji” yazısında sinemada nöropsikiyatrik hastalıkları konu edinen filmlerin kronolojisini veriyor.

Kültür Koleji ve İstanbul Kültür Üniversitesi iş birliğiyle hazırlanan sayfada, İKÜ Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Daire Başkanlığı’ndan Ufuk Dikme, “3D Yazıcılar ve Gelecek” başlıklı yazısında 3D yazıcı teknolojisini birçok açıdan masaya yatırıyor.

2022’de gözümüz bu gelişmelerde olacak

Gen düzenlemeden kuantum hesaplamaya kadar birçok gelişme, insanlığın geleceğine ışık tutuyor. Bu yıl gerçekleşmesi muhtemel yedi bilim teknoloji atılımını derledik. Bunlar alanlarında büyük paradigma değişimlerine neden olabilir.

Prof. Dr. Mustafa Çetiner, bu haftaki Güncel Tıp köşesinde “Ah şu lenfositler…” başlıklı yazısıyla bizlerle. Birçoğumuzun aşina olmadığı lenfositin, sağlığımızla ilişkisine ve niçin önemli olduğuna mercek tutuyor.

Eğer bir yakınınız veya siz, bilgisayar kullanımı konusunda zaman zaman sıkıntı yaşıyorsa(nız) İlginç Sorular köşemizde gündelik hayatta çok işinize yarayacak bir bilgi var: Uzaktaki bir yakınınızın bilgisayarındaki sorunu uzaktan nasıl çözersiniz?

Kahve tiryakilerine kötü bir haberiniz var. İklim değişikliği yüzünden kahve fiyatları fırlayacak.

Migren, birçoğumuzun yaşam kalitesini düşüren büyük bir dert. Buna karşın bilim migren konusunda henüz her şeyi bilemiyor. Örneğin buna neyin yol açtığı ve niçin herkesi farklı etkilediği gibi soruların cevabı net olarak verilebilmiş değil. Rita Urgan derledi.

Dünya genelinde nüfusun sadece %4’ü kripto para yatırımı yapmasına karşın bu konuyla ilgili tartışmalar son dönemlerde iyiden iyiye alevlendi. Konuya ilginiz varsa, Batuhan Sarıcan’ın, yazarımız Tanol Türkoğlu’yla yaptığı söyleşiyi kaçırmayın.

Dünya kendi etrafında dönmeyip dursaydı ne olurdu?

Meraklı çocukta yine ilginç bir konu: Dünya kendi etrafında dönmese ve dursaydı ne olurdu? Mercan Bursalı hazırladı.

Bilim ve beslenme sayfasında ise D vitamini takviyesinin otoimmün hastalık riskini azaltıyor konusu var.

Hayvanlar dünyasında, kraliçe arıyı seçen işçiler kalan binlerce kraliçe adayını öldürüyor, Beyazsinekler yedikleri bitkilerden onlarca gen almış ve Kambriyen döneminin en tuhaf hayvanı artık yalnız değil. Murat Altaş derledi.

Güncel gelişmelerle, dopdolu içeriğiyle HBT yine sizlerle. Alıp yaymak ve yaşatmak hepimizin elinde.

Haftaya buluşmak umuduyla...