Uranüs’te bir günün ne kadar uzun sürdüğü, daha yüksek bir doğrulukla tespit edildi

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar
Uranüs’te bir günün ne kadar uzun sürdüğü, daha yüksek bir doğrulukla tespit edildi

Nature’da yayımlanan bir çalışma, Uranüs'te bir günün ne kadar uzun sürdüğünü daha yüksek bir doğrulukla ortaya çıkardı.

Çalışmanın yazarları, gezegenin dönüş periyodu hakkında “daha güvenilir tahminler” elde etmek amacıyla 2011 ve 2022 yılları arasında yapılan altı Hubble Uzay Teleskobu (HUT) gözlemine bakarak Uranüs'ün manyetik kutuplarındaki auroraların hareketini izledi.

Araştırmacılar, bu yaklaşımla elde edilen verileri, Uranüs'ün dönüş periyodu hakkında daha doğru bir tahmin yapmak için kullandı.


Daha önce tespit edilenden biraz daha uzun

Hubble’ın 11 yıllık gözlem geçmişine dayanan bu analiz, Uranüs’ün bir gününün 17 saat, 14 dakika ve 52 saniye sürdüğünü ortaya koydu.

Bu, NASA'nın Voyager 2 uzay aracının 1986'da Uranüs'ün yanından geçerken tespit ettiğinden “28 saniye daha uzun” bir süreydi.

Voyager 2, bundan yaklaşık 40 yıl önce, Uranüs'ü yakından gözlemleyen ilk uzay aracı olmuş, o dönemde gökbilimciler, gezegenin auroralarından gelen radyo sinyallerini ve uzay aracı tarafından toplanan manyetik alan verilerini kullanarak, Uranüs'ün bir gününün yaklaşık 17 saat, 14 dakika ve 24 saniye sürdüğünü bulmuştu.

Çalışmanın yazarı olan Paris Gözlemevi'nden gökbilimci Laurent Lamy, “Bu yeni boylam sistemiyle, yaklaşık 40 yıla yayılan aurora gözlemlerini karşılaştırabilir ve hatta yaklaşan Uranüs görevi için plan yapabiliriz,” ifadelerini kullandı.

Kaynak

Kapak görseli: NASA