Aşı ve toplum hafızası

Öne Çıkanlar Sağlık
Aşı ve toplum hafızası

Araştırmalara göre 10 yıl öncesine nazaran çocuğunu aşılamayı reddeden aile sayısında artış görülüyor, ancak karşı çıkma sebepleri artık daha farklı.

Çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden ebeveynler artık aşıya ihtiyaç duymadıklarını belirtiyor.

2013 yılında yapılan araştırmada 627 pediatriste yöneltilen ankette, ebeveynlerin aşıyı reddedip reddetmediği ya da geciktirip geciktirmediği ve nedenlerine dair izlenimleri soruldu. Aslında bu araştırma aynı sorularla 2006 yılında yapılan önceki araştırmanın devamı niteliğindeydi.


Reddedenlerin sayısında artış

2006 yılında pediatristler %75 oranında ret aldıklarını belirtirken 2013 yılında bu oran %87’ye çıktı. Araştırmaya göre çocuklarının sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için gerekli olan aşılardan birini veya birkaçını tıbbi olmayan nedenlerle reddeden ebeveynlerin sayısında artış görüldü.

Nedenler farklı

Pediatristler aşıyı reddeden ebeveynler ile aşıyı geciktiren ebeveynlerin bambaşka gerekçelere sahip olduğunu belirtti. Örneğin aşıyı geciktiren ebeveynler çocuklarının canının yanacağını veya bağışıklık sistemlerinin daha hazır olmadığını düşünüyor. Ancak aşıyı reddeden ebeveynler ise aşının gereksiz olduğunu düşünüyor.

Aşıyı gereksiz görerek reddeden ebeveynlerin yüzdesi 2006’dan 2013’e %10 artış gösteriyor.

Aşı ve otizm yanılgısı

Şu anda “aşı otizme neden olur” kaygısının kesin olarak yanlış olduğu biliniyor. Bu gerekçenin ardına sığınanların ret oranı 2006 yılında %74 iken, 2013 yılında aynı gerekçeyle aşıyı reddedenler %64’lük orana sahip. Yani aşı otizme neden olduğu için reddedenlerin sayısında azalma var.

Toplum hafızası

Katılımcı pediatristler, ebeveynlerin bazılarının bir tek aşıyı reddederken bazılarının birçok aşıya karşı çıktığını belirtiyor. Aşıya karşı çıkma oranlarının artışında, salgın hastalıkların nadir görülmesinin ve toplum hafızasının silinmiş olmasının etkili olabileceğine dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, 2013’te yapılan araştırmadan hemen önce ortaya çıkan kızamık salgınını gibi bazı gelişmelerin, toplumsal bağışıklık konusunda bilinç oluşturabileceği ve konuyu incelemek için daha fazla araştırmaya gereksinim duyulduğu konusunda hemfikir.   

Kaynak: https://www.livescience.com/55913-reasons-parents-refuse-vaccinations-are-changing.html