Deliksiz bir uykunun ilacı balık

Öne Çıkanlar Sağlık
Deliksiz bir uykunun ilacı balık

Okul çağındaki Çinli çocuklar üzerinde yapılan ve Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmada, düzenli balık tüketimi ile nitelikli uyku arasında bir bağlantıya tanık olundu. Araştırmacılar söz konusu bağlantının, bir olasılıkla, balığın içerdiği Omega-3 yağlı asitlerinden kaynaklandığına inanıyorlar. Araştırmacılar ayrıca deneklerin, geceleri daha nitelikli bir uyku çekmelerine bağlı olarak, IQ düzeylerini belirleyici sınavlarda daha yüksek puanlar aldıklarını da ortaya koydular.

Çalışmayı yürüten araştırmacılardan biri olan Pennsylvania Üniversitesi kriminoloji, psikiyatri ve psikoloji profesörü Adrian Raine, “Balık tüketimi ile bilişsel işlevin daha yüksek olması arasında bir bağlantı söz konusu. Yaptığımız çalışma bu ikisi arasındaki bağlantının daha nitelikli bir uyku ile açıklanabileceğini kanıtlamış oldu. Balık tüketimi daha nitelikli bir uyku çekmemize yardımcı oluyor ve bu da bilişsel işlevlerde bir gelişmeye yol açıyor” diyor.

Araştırmada, yaşları 9 ile 11 arasında değişen, 541 Çinli öğrenciden beslenme alışkanlıklarıyla ilgili soruları yanıtlamaları ve ne sıklıkla balık yediklerini de belirtmeleri istendi. Bu arada, deneklerin anne ve babaları da çocuklarının uyku düzenleriyle ilgili soruları yanıtladılar. Araştırmacılar çalışmanın bir sonraki aşamasında, çocuklara 12 yaşına bastıklarında IQ düzeylerini belirleyici birtakım deneyler uyguladılar.


Bu deneyler sonucunda, düzenli balık tüketimi ile IQ değerleri arasında bir bağlantı olduğuna-balık tüketimi arttıkça kişinin daha nitelikli bir uyku çektiğine ve IQ puanlarının da yükseldiğine tanık olundu. Ancak Raine düzenli ve nitelikli bir uykunun kişiye çok daha başka bilişsel yararlar da sağlayabileceğine dikkat çekiyor ve “Çocuk gelişiminin ilk evrelerinde beyin çok daha esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, düzenli balık tüketimine yaşamın erken bir evresinde başlanmasının özellikle de çocuğun uyku düzeni ve bilişsel işlevleri açısından yararlı olacağını düşünebiliriz,” diyor.

Omega-3 yağ asitlerinin erişkinlerin ruhsal işlevlerinde birtakım değişiklikler yaratabileceğini ortaya koyan araştırmalardan yola çıkan Raine, bu araştırma kapsamına yalnızca çocuklar alınmış olsa bile, elde edilen bulguların erişkinler için de geçerli olduğu yönünde bir düşüncenin de son derece mantıklı olacağına dikkat çekiyor.

Raine’e göre, her ay yalnızca birkaç kez balık yemek bile kişinin beyin işlevinde bir gelişme yaratabiliyor. “Anababaların haftada yalnızca bir kez eve balık alabilecek durumda olmaları bile, başta uyku düzeninde olmak üzere, çocukların okulda ve daha sonrasındaki performanslarında az da olsa bir fark yaratmaya yeterli olabiliyor” diyor.

Rita Urgan

Kaynak