Kahvaltının kilo vermeye etkisi var mı?

Öne Çıkanlar Sağlık
Kahvaltının kilo vermeye etkisi var mı?

Kahvaltı, en azından kilo vermeye çalışanlar için, gerçekte “günün en önemli öğünü” olmayabilir. Daha önceki araştırmaların gözden geçirildiği yeni bir çalışma, kahvaltı etmenin kilo vermeye yardımcı olduğu ve kahvaltıyı atlamanın kilo aldırdığı yönündeki görüşü destekleyen somut herhangi bir kanıt bulunmadığını ortaya koyuyor. Avustralya Monash Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan ve British Medical Journal dergisinde yayımlanan araştırma, tam tersine, sabahları kahvaltı eden insanların gün içinde daha çok kalori tükettiklerini ve bu kişilerin kahvaltıyı atlayan kişilere kıyasla daha kilolu olduklarını gözler önüne seriyor.

Araştırmacılar elde edilen bulguların kahvaltının kilo vermeye yardımcı olduğu önerisine gölge düşürdüğünü belirtiyorlar. Ne var ki, gözden geçirilen araştırmaların birçoğunun ciddi kısıtları olması yüzünden bu son çalışmanın kahvaltı konusuna son noktayı koymaktan uzak olduğuna da dikkat çekiyorlar. Örneğin, birçok çalışmanın kısa süreli olduğu ve araştırmayı yürütenlerin hangi katılımcıların kahvaltı edip etmediklerini çoğu zaman bildikleri- bunun da bulguların yorumunu etkilemiş olabileceği belirtiliyor. Yine de, bulgular kilo vermek isteyenlere kahvaltı etmeleri önerilirken en azından daha dikkatli davranmak gerektiğine ve böyle bir önerinin “tam tersi bir etki yaratabileceğine” işaret ediyor.

Kahvaltı etmeli mi, etmemeli mi?


Daha önceki araştırmaların bir bölümü kahvaltı edenlerin, kahvaltıyı atlayanlara kıyasla, çok daha sağlıklı bir kiloda kalmayı başarabildiklerine işaret ediyordu. Ancak bu araştırmalarda zaman içinde geniş kitleler gözlendiğinden, kahvaltı eden katılımcılar-genel olarak daha sağlıklı beslenmek, ya da düzenli beden alıştırmaları yapmak gibi-başka birtakım sağlıklı alışkanlıklara da sahip olabilirlerdi ve bu da kahvaltı ile kilo verme arasındaki bağlantıyı etkiliyor olabilirdi.

Bu son çalışmada araştırmacılar daha önce yapılan ve katılımcılardan gelişigüzel olarak kahvaltı etmeleri ya da kahvaltıyı atlamalarının istendiği 13 farklı çalışmayı gözden geçirdiler. Bu çalışmaların bir bölümü kahvaltı etmenin kilo değişimi üzerindeki etkisine odaklanırken, kimileri de katılımcıların toplam günlük kalori alımlarına odaklanmaktaydı. En kısa süreli araştırma yalnızca 24 saat, en uzun olanı da 16 haftalık bir süreyi kapsamaktaydı.

Sonuçta, kahvaltı edenlerin günlük ortalama kalori tüketimlerinin kahvaltıyı atlayanlara kıyasla yaklaşık 260 kalori daha fazla olduğu görüldü. Ayrıca, kahvaltı edenlerin araştırma süresinin bitiminde (ortalama yedi hafta) kahvaltıyı atlayanlardan yaklaşık yarım kg daha kilolu oldukları da görüldü.

Dahası, araştırmacılar kahvaltıyı atlayanların gün içinde daha yoğun bir açlık duyacaklarını ve bu yüzden daha çok yiyeceklerini düşünüyorlardı. Ancak bu son çalışmada açlık hormonlarıyla ilgili incelemeler sonucunda kahvaltıyı atlayanların öğleden sonraları daha aç olduklarına işaret eden herhangi bir bulguya tanık olunmadı.

Henüz kesin bir sonuç yok

Los Angeles’teki Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı Ronald Reagan Tıp Merkezi beslenme uzmanlarından Dana Hunnes, elde edilen sonuçların kesin bir yargıya varılmasına olanak tanıyacak denli güçlü kanıtlara dayanmadığın işaret ederek, “Bu aşamada kilo vermek isteyenlere kahvaltıyı atlamalarını önermek kanımca yanlış olur” diyor. Hunnes, kahvaltı konusunda insanların alışkanlıklarından vazgeçmelerini önermek için henüz çok erken olduğuna ve kesin bir sonuca varılabilmesi için daha uzun erimli çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyor.

Rita Urgan

Kaynak