Beyni uyararak belleği düzeltmek mümkün mü?

Öne Çıkanlar Sağlık
Beyni uyararak belleği düzeltmek mümkün mü?

Zayıflayan belleği iyileştirmek mümkün mü? Bu sorunun yanıtını bulmak isteyen birçok araştırmacı harıl harıl çalışıyor. Elektriksel bir beyin uyarımı bir araştırmada umut verici sonuçlar verdi.

Emeklilik yaşındaki kadın ve erkeklerin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, elektrik akımıyla beyni uyarmanın, hem kısa vadeli hem de uzun vadeli belleği iyileştirdiğini ortaya koydu. Dört gün arka arkaya yirmi dakikalık beyin uyarımı gören yaşlılar, kontrol grubuna kıyasla çok daha fazla sözcük akılda tutabildiler. İyileşme bir ay sonrasında bile ölçülebilir şekilde kalıcı oldu.

Boston Üniversitesi’nde Robert Reinhart ve Shery Grover ile çalışan ekip, transkraniyal alternatif akım uyarımı  (tACS) yardımıyla, bellek performansının geliştirilip, geliştirilemeyeceğini incelediler. tACS, değişiklikleri uyarmak için özel alternatif elektrik akımları kullanıyor. Araştırma çerçevesinde katılımcılara 20 kelime dinletildi. Bu görevin beş aşaması vardı ve prosedür toplamda yaklaşık olarak yirmi dakika sürdü. Bilim insanları deneyi art arda dört gün boyunca gerçekleştirdiler. Daha ikinci günde, uzun vadeli belleği uyarılmış olan grup, listedeki ilk kelimeleri hatırlamada daha iyi performans gösterdi. Ve bu performans sonraki günlerde daha da arttı. Kısa vadeli belleği uyarılan grup, listedeki son kelimeleri üçüncü günden itibaren hatırlamada çok daha iyi bir performans elde etti.


Bununla birlikte bu sonuçlar, kısa vadeli bellekten sorumlu beyin bölgesinin 4 hertz frekansında ve uzun vadeli bellek bölgesinin 60 hertz frekansında uyarıldığında elde edildi. Ayrıca deney bir ay sonra tekrarlandığında iyileşme etkisi hala devam ediyordu. İyileşme, katılımcıların deneylerin başlamasından önce bellek testlerinde ne kadar kötü performans gösterdilerse, o kadar büyüktü. Araştırmacılar bu tür invaziv olmayan stimülasyonun belirli bellek kayıpları olan ve demans riski taşıyan hastalarda yararlı olup, olmayacağını araştırmayı öneriyorlar.

Nilgün Özbaşaran Dede

Kaynak