Kanser tedavisinde umut verici yeni bir yöntem: ‘Canlı ilaç’

Öne Çıkanlar Sağlık

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), hastanın kendi bağışıklık sistemini kanserli hücreleri öldürmesi için yeniden programlayan ilk tedaviyi onayladı. FDA bunun tarihi bir karar olduğunu ve tıbbın şu an yeni bir eşikten geçtiğini söylüyor. Novartis şirketi, insanların %83'ünü kan kanserinden kurtaracak "canlı ilaç" tedavisi için 475.000 ABD doları talep ediyor.

Canlı ilaç, ameliyat veya kemoterapi gibi geleneksel tedavilerin aksine, her hasta için özel olarak hazırlanıyor. CAR-T adı verilen tedavi, hastanın kanından alınan beyaz kan hücreleri (akyuvar) ile yapılıyor. Hücreler daha sonra kanser hücrelerini öldürmek için genetik olarak yeniden programlanıyor.  Kanseri öldürmek için programlanmış hücreler, hastanın kanına enjekte ediliyor ve hedeflerini bulduklarında çoğalıyorlar.

'Heyecan verici'


Bağışıklık sistemini güçlendirmek zaten modern kanser tedavisinin yapıtaşlarından biriydi ancak bağışıklık sistemini yeniden programlayan CAR-T teknolojisi bunu bir adım daha ileri götürüyor. FDA’dan Dr. Scott Gottlieb, "Gen ve hücre tedavileri gibi yeni teknolojiler, birçok zor hastalığı iyileştirmemiz için bir dönüm noktası olabilir" diyor.

Kymriah adıyla satılacak olan ilaç, Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL)’ye karşı etkili. Kymriah, geleneksel tedaviye yanıt vermeyen hastalarda kullanmak üzere onaylandı.

Philadelphia Çocuk Hastanesi'nde, ilk kez bir çocuk hastayı CAR-T ile tedavi eden Dr. Stephan Grupp, bu yeni yöntemin son derece heyecan verici olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: “Daha önce böyle bir şey görmemiştik. Hasta ölmek üzereydi ancak kanserden arındı ve 5 yıldan uzun süredir hayatta.”

Şu ana kadar CAR-T tedavisi gören 63 hastadan 52’sinin hastalığı üç ay içinde tamamen geriledi. Bununla birlikte, tedavi risksiz değil. Vücuttaki CAR-T hücrelerinin hızla çoğalması, sitokin salınım sendromuna neden olabilir. Bu sendrom ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor ancak yine de hayati risk taşıyor. CAR-T tedavisi gören hastalar hala gözlemleniyor ve veri toplanmaya devam ediliyor.

Bu bir başlangıç

Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezinde, Hücresel İmmünoterapi (Bağışıklık tedavisi) bölümünün direktörü olan Dr. David Maloney, FDA'nın bu kararının bir dönüm noktası olduğunu söyledi ve ekledi: "Bunun, immünoterapiye dayalı tedavilerin bir başlangıcı olduğuna inanıyoruz.”

CAR-T teknolojisi, en çok kan kanserlerine karşı etkili. Bununla birlikte, akciğer kanseri veya melanom (bir cilt kanseri türü) gibi katı tümörlerle de mücadele edebilecek potansiyele sahip. Ancak sonuçlar, ALL tedavisinde sağlanan başarı ile karşılaştırıldığında, o kadar olumlu değil. Yine de bu teknolojinin yakın gelecekte kusursuz hale getirileceği söyleniyor.

Kaynak: http://www.bbc.com/news/health-41094990