Koronavirüs salgını ile ilgili son gelişmeler

Öne Çıkanlar Sağlık
Koronavirüs salgını ile ilgili son gelişmeler

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında koronavirüsü nedeniyle uluslararası acil durum ilan edildiğini duyurdu. WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus acil durum ilanına gerekçe olarak şöyle konuştu: “Asıl neden Çin'de ne olduğu değil, diğer ülkelerde ne olduğu.”  Dolayısıyla virüs salgınının artık uluslararası bir sağlık sorunu haline gelmiş olduğu yetkili bir ağızdan teyit edilmiş oluyor.

WHO’nun en büyük kaygısı salgının sağlık sistemleri zayıf olan ülkelere sıçraması. Bu arada ABD yönetimi vatandaşlarına Çin’e gitmemeleri yönünde çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanlığı uyarı derecesini 4’e çıkarttı.

Küresel acil durum ilanı ne anlama geliyor?


Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel acil durum ilan etmesi hastalığın sınır ötesine yayılmasının engellenmesi ya da azaltılması amacıyla bütün ülkelere bazı tavsiyelerde bulunulmasını, ticaret ve seyahat konusunda da gereksiz müdahaleden kaçınılmasını öngörüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün ülkelere bu konuda yaptırım uygulama yetkisi olmasa da, hükümetlerden uluslararası acil durum ilan edildiği durumlarda seyahat ya da ticaret kısıtlamalarına ilişkin bilimsel gerekçe sunmalarını talep edebilir.

3 Şubat 2020 tarihi itibariyle salgınla ilgili rakamlar şöyle:

-Çin: 362 ölü, vaka sayısı yaklaşık 18.000 (2300’ü kritik-%13). Çin’in tüm eyaletlerinde virüs tespit edildi. Çinli yetkililer Avrupa Birliği’ne başvurarak acilen tıbbi malzeme talebinde bulundu

-Çin dışındaki vakalar: 23 ülkede 100 vaka tespit edildi. Tayland, Tayvan, Almanya, Vietnam, Japonya, Fransa ve ABD’de tespit edilen hastaların Çin’de bulunmadıkları belirtiliyor.

-Çin dışında ilk ölüm. Wuhan’dan gelen bir kişi Filipinlerde yaşamını yitirdi. Koronavirüsünden öldüğü tespit edilen kişi, Çin dışında virüs nedeniyle ölen ilk Çinli. Filipinli sağlık yetkilileri Çinlinin 21 Ocak’ta ülkelerine giriş yaptığını belirttiler.

-Karantina ve tahliye: Wuhan’ın başkenti olduğu Hubei Eyaleti’nde 60 milyon kişinin yaşadığı kentlere giriş- çıkışlar yasaklandı. Bazı ülkeler de Wuhan’da yaşayan vatandaşları geri çağırıyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler vatandaşlarını tahliye etti.

Kuş gribi salgını: Çin şimdi bir de başka bir salgınla daha uğraşıyor. Kuş gribi salgını. Çoğunlukla hayvanları etkileyen hastalık potansiyel olarak insanlarda da ölüme yol açabiliyor. Ölümcül influenza türü olan kuş gribi güney eyaletlerinden Hunan’da başgösterdi. Burada17.828 tavuk itlaf edildi.WHO  ülkeleri hazırlıklı olmaya davet etti. Zira bu virüs insanlara bulaşabilecek şekilde mutasyon geçirebilir. Ve çok hızlı bir şekilde salgın haline gelebilir.

Teşhis süresi yarıya indi: Başkenti Wuhan olan Hubei eyaletinden bir yetkili virüsü teşhis etme süresinin yarıya indiğini, 2 saat içinde hastalarda hangi virüsün etkin olduğunu tespit edebildiklerini açıkladı.

10 günde hizmete girecek hastane: Çin hükümeti koronovirüs hastaları için salgın bölgesinde 1.000 yataklık bir hastaneyi 10 içinde tamamlamaya çalışıyor.Hastanede 1.400 askeri tıp uzmanı hizmet verecek. Hastane 25.000 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. 2003 yılında başgösteren SARs salgınında Pekin’de aynı sürede bir hastane daha yapılmıştı.

Wuhan’da karantina genişletildi: Wuhan’da iki haftadır süren karantina genişletildi.Virüsün tespit edildiği kişilerle yakın temas içinde bulunan kişiler yeni kurallara göre ailelerinden uzakta karantinada tutuluyorlar. Karantina alanları katı gözetim altında. Kurallara uymayanlar kamu güvenlik güçleri tarafından uyarılıyor.

HIV ilaçları yardımcı mı? Yeni koronavirüs için henüz bir aşı söz konusu değil. Ancak HIV tedavisinde kullanılan bazı antiviral ilaçların (lopinavir ve ritonavir) tedaviye yardımcı olup olmadığı araştırılıyor. Bu ilaçların 2003 yılındaki SARS salgınında yararlı olduğu izlenmişti. Taylandlı doktorlar yeni bir ilaç kombinasyonu buldu: Taylandlı doktorlar bir Wuhan koronavirüs vakasını antiviral ilaç kombinasyonu ile iyileştirdiklerini ileri sürüyor. Doktorlar HIV ve grip tedavilerinde kullanılan ilaçları birlikte kullandıklarını

Aşı araştırmaları: Aşı geliştirilmesi konusunda çalışmalar hızla devam ediyor. Ama 2003 ve 2012 yıllarındaki SARS ve MERS için aşı geliştirilememişti. Bir aşının insanlar üzerinde güvenli bir şekilde denenmesi önce hayvanlarda yararlı olması, daha sonra WHO’nun onaylaması gerekiyor. Nottingham Üniversitesi’nden virolog Jonathan Ball aşının en erken 6 ay sonra hazır olacağına, ancak bu sürecin 1-2 yıl sürebileceğine işaret ediyor.

Derleyen: Reyhan Oksay


Kaynaklar:

https://www.who.int/news-room/detail/30-01-2020-statement-on-the-second-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-outbreak-of-novel-coronavirus-(2019-ncov)

https://www.nytimes.com/2020/02/02/world/asia/china-coronavirus.html

https://www.bbc.com/news/world-51318246