Çay dünya genelinde sıklıkla tüketilen içeceklerden birisi olmakla birlikte tadı her yerde farklı. Bu farklılık sadece çayın türüyle de alakalı değil. Tek bir çay türünün tadı bile yıldan yıla değişebiliyor. Yetiştirme ve hasat sırasında yağan yağmur miktarı, hava kalitesinin değişmesi veya toprağın doğasına bağlı olarak farklı nitelik ve tatlar ortaya çıkabiliyor.
Bilindiği üzere çay bitkileri, düşük oranda kireç ve bol miktarda nitrojen içeren, gevşek ve havadar toprağa ihtiyaç duyuyor. Fakat eğer toprak besleyici madde açısından fakirse, pahalı çay türlerinin kalitesi bile orta düzeyde oluyor. Bu noktada mikroorganizmaların çözüm olabileceği bildiriliyor.
Current Biology dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, çay bitkisinin köklerine yerleşen mikroorganizmalar, bitkinin hangi besleyici maddeleri alacakları ve tatları konusunda etkili oluyor. Araştırmacılar ise mikroorganizmaları kullanarak çayın kalitesini iyileştirebileceklerini ifade ediyor.
Arkasındaki bilim ise şöyle: Köklere yerleşen mikroorganizmalar çay bitkisinin topraktan ne kadar amonyak alacağını ayarlıyor. Bunun üzerine bitkide teanin aminoasiti üretiliyor. Bu aminoasit şimdiye kadar sadece çay bitkisinde tespit edilmişti. Teanin, çayın tadını belirlediği gibi sakinleştirici etkisinden de sorumlu.
Çay çeşitlerinin farklı teanin miktarına sahip olduğunu belirten araştırmacılara göre bu, bitki köklerinde farklı miktarda mikroorganizma bulunmasına bağlı. Bu bilgiden yola çıkarak teanin seviyesini yükseltecek mikropları arayıp bulan araştırmacılar, bunları laboratuvarda yeniden üreterek bunları çeşitli çay köklerine aktardı. Bu sayede daha kaliteli ve lezzetli çaylar üretmek mümkün olabilir.
Hazırlayan: Nilgün Özbaşaran Dede (nilodede@gmail.com)