Yoksul ülkelerdeki yaşam beklentisi yükseldi ama…

Öne Çıkanlar Sağlık
Yoksul ülkelerdeki yaşam beklentisi yükseldi ama…

Dünya genelindeki yaşam beklentisi daha iyi sağlık hizmetleri sayesinde yükseliyor. Dünya Sağlık Organizasyonu’nun açıklamasına göre düşük gelirli ülkelerdeki yaşam beklentisi 2000-2016 yılları arasında 11 yıl artarak ortalama 62,7’ye yükseldi. Üstelik obezite sayılarındaki artışa karşın. 2016 yılında Lancet dergisinde yayımlanan ve 200 ülkenin verilerine dayanan araştırmaya göre 1975 yılında erkeklerde yüzde 3’ü fazla kilolu iken bu oran  2014 yılında yüzde 11’e çıkmıştı. Kadınlarda ise yüzde 6,4’lük oran neredeyse yüzde 15 olmuştu. Günümüzde  dünya genelinde 2 milyar insan fazla kilolu ve bunlara çocuklarla, gençler de dahil. Dünya Sağlık Organizasyonu’na göre fazla kilo ve şişmanlık ağır hastalıkların ana risk faktörleri. Fakat buna rağmen yine de dünyadaki tüm insanlar daha uzun yaşıyor ve sağlıkları da daha iyi.

Ne var ki gelişmeler Birleşmiş Milletlerin gelişim hedeflerine ulaşmak için yeterli değil ve bu gelişme Covid-19 pandemisi yüzünden de yavaşlayabilir. Dünya Sağlık Organizasyonu aşılanma oranlarında fazla gelişme kaydedemedi. Ayrıca kanser, diyabet, kalp ve akciğer hastalıkları ve inme gibi hastalıklar dünya genelinde yeterince tedavi edilmiyor. 2016 yılında dünya genelindeki ölüm vakalarının üçte ikisi bulaşmayan hastalıklardan. 2017 yılında dünya nüfusunun üçte biri sadece en gerekli sağlık hizmetlerine ulaşabildiler.

Önümüzdeki yıllar için, özellikle de düşük ve orta gelirli ülkelerin büyüme tahminlerine bakacak olursak, küresel şişmanlık sorunu da büyümeye devam edecek. Uzmanlar 2024 yılında yetişkin dünya nüfusunun 5’te biri aşırı kilolu veya şişman olacak. Bu yüzden ekonomik büyümede, beslenme kampanyaları veya sağlıklı yaşamı teşvik eden önlemlerin de dikkate alınması öneriliyor.


Kaynak